Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Elvie

Maar liefst 30% van de vrouwen traint haar bekkenbodem verkeerd (als ze hem al trainen).

UITGETEST: Elvie, het handige apparaatje om je bekkenbodem te trainen

Of je nu pas bevallen bent (of op bevallen staat), meer controle wil over je blaas of je core wil verstevigen: het is nooit een slecht idee om je bekkenbodemspieren te trainen. Enter: Elvie, ’s werelds kleinste en slimste Kegel-trainer. Wij deden de test!


Vijf minuten van je tijd en een smartphone. Dat is alles wat je nodig hebt om je bekkenbodem te trainen met de Elvie. Ik lag een kleine vijftien maanden geleden op de verlostafel en ging daarop volgend ook bij de kinesist langs om mijn bekkenbodem opnieuw te verstevigen. En hoe vaak die kinesist ook uitlegt wat je nu precies moet doen (of voelen) om die bekkenbodem te trainen, het werd me maar niet duidelijk of ik mijn oefeningen nu wel of niet op de juiste manier aan het doen was.

Bekkenbodemoefeningen via een app


Herkenbaar? Wel, de Elvie Trainer is een klein, soepel en comfortabel apparaatje dat je in je vagina plaatst en dat je in vijf minuten langs trainingen loodst via een gratis app op je smartphone. Terwijl je knijpt, wordt er een diamantje op het scherm in ‘realtime’ opgetild zodat je de oefening kan visualiseren. Eerlijk: die eerste keren gingen behoorlijk moeizaam. Het ding floepte er terug uit (tot het gênante toe), maar dat bleek een veelgemaakte fout. Maar liefst 30% van de vrouwen duwt omlaag tijdens bekkenbodemoefeningen, en dat zou kunnen leiden tot schade. De Elvie Trainer detecteert die onjuiste contractie (en jij ziet het ook op je schermpje) en helpt je je techniek te verbeteren. En ja, de volgende keer dat ik het apparaatje bovenhaalde, ging het meteen een stuk beter.

Elvie Trainer app

Waarom je bekkenbodem trainen?


De bekkenbodem speelt een cruciale rol bij de bekkenstabiliteit, de controle over de blaas en het algemene welzijn. Problemen met een zwakke bekkenbodem komen voor bij 1 op de 3 vrouwen en zelfs tot 80% van de aanstaande en nieuwe moeders. Versterk je je spieren? Dan verbetert incontinentie, heb je een betere blaascontrole, versnel je je postnatale herstel en vermindert het risico op verzakking van bijvoorbeeld de blaas, baarmoeder of endeldarm.

Elvie

Maar ja, het toestel heeft een prijskaartje. De Elvie Trainer kost € 199 (Bol.com). Is het de investering waard? Moeilijk in te schatten, omdat je bekkenbodemspieren misschien niet meteen prioriteit lijken, maar dat eigenlijk dus wel zijn. Je wil niet dat dat scheetje ongecontroleerd zijn weg naar buiten vindt, of dat je urine verliest bij het minste hoestje of lachje. Het fijne aan het apparaatje is ook wel dat je effectief kan zien of (en hoe) je vooruitgang boekt via statistieken in de app, en dat motiveert dan weer.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '