Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Tim Mossholder via Unsplash

Wie zegt dat je moet wachten tot 1 januari om in actie te komen?

Dé truc om je goede voornemens in 2023 wel vol te houden

Annelies Hart

‘New Year, New Me.‘ Of het nu gaat over vaker sporten, vroeger opstaan of meer tijd voor jezelf nemen: goede voornemens lijken gedoemd om te mislukken. Gelukkig is er één truc die vrijwel altijd werkt: vroeger beginnen!

Het idee is heel mooi: jezelf voornemen om vanaf de jaarwisseling beter voor jezelf te zorgen, eindelijk die nieuwe hobby uit te proberen of vaker in de fitness te verschijnen. In de realiteit pakt het toch net iets minder goed uit dan we zouden willen.

The New York Times voerde namelijk een onderzoek uit naar onze goede voornemens en daaruit bleek dat maar liefst 80 % hun plannen niet volhoudt.

Onhaalbare doelen

Een deel van de oorzaak ligt natuurlijk bij de voornemens zelf. Want hoewel ambitie iets is om aan te moedigen, kan je er soms ook te ver in gaan. Een voornemen dat bijvoorbeeld vaak voorkomt, is een boek schrijven. Erg leuk, maar als je dan ook meteen beslist dat dat boek een best selling roman moet worden waar je twee jaar van kan leven, is de kans groot dat je van een kale reis terugkomt.

Als je de laatste weken van 2022 gaat bekijken als een proefperiode voor je goede voornemens, is de kans veel groter dat je ze echt gaat volhouden eens het nieuwe jaar aangebroken is.

Voornemens kiezen die haalbaar zijn, is dus uiterst belangrijk! Maar zelfs die verdwijnen vaak na zes weken al als sneeuw voor de zon. Dus moeten we de ‘schuld’ misschien niet bij onszelf of de voornemens zoeken, maar bij iets helemaal anders.

Proefperiode

Is het nu ‘goed begonnen is half gewonnen’ of ‘vroeg begonnen is half gewonnen’? Wanneer het over goede voornemens gaan, is de tweede optie zeker en vast de beste. Want volgens het onderzoek van de NY Times zit het probleem ‘m in de ‘alles of niets’-mentaliteit die eraan vast hangt. Op 1 januari zou je ineens je leven moeten omgooien, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo realistisch.

Dé tip: begin er nu al aan. Als jij jezelf voorneemt om in 2023 een echte fitgirl/man/person te worden en vijf keer per week te staan zwoegen in de fitness, probeer je nu best al eens één of zelfs twee keer per week te gaan. Is jouw doel om een boek te schrijven, probeer dan nu al eens een paar verhaallijnen uit. Wil jij echt dolgraag vaker lezen, ga dan al eens op zoek naar een nieuw boek dat bij je past en lees dat tijdens de kerstvakantie.

Als je de laatste weken van 2022 gaat bekijken als een proefperiode voor je goede voornemens, is de kans veel groter dat je ze echt gaat volhouden eens het nieuwe jaar aangebroken is. Het maakt ook niet uit of je eens een dagje mist, want je hebt je nog aan geen enkel voornemen echt gebonden. Dus zeg dat perfectionisme maar vaarwel, want als je niet echt bent gestart, kán je ook niet falen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '