Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© RF._.studio via Pexels

3. Trap niet in de koffieval.

Last van een dipje? Deze 10 tips geven je meteen meer energie

Heb jij het de laatste tijd erg druk gehad? Dan kan je weleens last hebben van een dipje. Maar geen nood, want wij geven met veel plezier enkele tips waardoor je met ontzettend veel energie aan je dag kan beginnen.

Drink ‘s morgens een groot glas water.

Sommige tips voor meer energie heb je vast al honderd keer gelezen, maar pas je ze intussen ook al toe? Begin ’s ochtends met een groot glas water te drinken. Dat brengt je metabolisme op gang en het drijft gifstoffen af. Te weinig drinken leidt tot concentratieverlies en vermoeidheid. Dat komt omdat je hersenen voor 90 % uit vocht bestaan. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft, anders krijg je naast hoofdpijn ook last van verminderde alertheid, waardoor het moeilijk wordt om je te concentreren.

Verbeter je slaapritme en –kwaliteit.

De Amerikaanse neuroloog Matthew Walker schreef het boek ‘Why We Sleep’ en zegt dat een slaaptekort even ernstig is als overmatig drinken en regelmatig roken. Hij ziet ook duidelijke verbanden tussen slaaptekort, alzheimer, kanker en diabetes. Het woord ‘slaap’ heeft volgens hem een negatieve ondertoon en wordt gelinkt aan luiheid. Sommige mensen schamen zich ervoor dat ze minstens acht uur slaap nodig hebben, terwijl die schaamte natuurlijk nergens voor nodig is.

Trap niet in de koffieval.

First we drink the coffee, than we do the things. Is dat ook jouw motto? Het is nochtans een fabeltje dat een bakje zwart goud ’s morgens je een energieboost geeft. Je lichaam produceert namelijk cortisol, wat je bij het opstaan een wakker gevoel geeft. Cafeïne verstoort dat proces, waardoor je lichaam zelf geen cortisol meer zal aanmaken, maar wacht op cafeïne. Je drinkt beter koffie op die momenten wanneer je cortisolniveau lager is: rond 10 uur ’s ochtends en in de middag.

Adem innnn.

Als je gestrest bent, adem je vaak te oppervlakkig en te snel, waardoor je longen zich niet volledig vullen. Traag in- en uitademen werkt rustgevend en geeft tegelijk meer energie aan je lichaam.

Snuif energie.

Nog tips voor meer energie? Je neus staat in rechtstreekse verbinding met je brein. Geuren hebben een effect op je lichaam en geest, dus ook op je energiepeil. Sommige mensen kunnen er weer helemaal tegenaan nadat ze munt of eucalyptus geroken hebben. Jasmijn of lavendel is dan weer minder geschikt, omdat die je lichaam ontspannen en de zenuwen kalmeren. Onderzoek vooral wat voor jou het beste werkt, want de juiste geuren vinden, daar moet je een neus voor hebben!

Doe je werk met passie.

… maar zorg voor een balans met je privéleven! Laat ’s avonds je werk los om stoom af te blazen. Flexibele uren of regelmatig van thuis uit werken dragen bij aan je mentale gezondheid. Het wordt helemaal perfect als je je job met passie doet. Als je voldoening haalt uit je werk, krijg je er net energie van in plaats van dat het je energie kost. Schrijver en onderzoeker Marcus Buckingham raadt aan om stil te staan bij welke taken op het werk ervoor zorgen dat je je goed voelt en waar je energie uit haalt, of waar je energie aan ‘lekt’. Dan doe je aan job crafting.

Ga na of je oververmoeid bent of ‘gewoon’ moe.

We slapen allemaal al wel eens slecht, maar er is een groot verschil tussen ‘eens een keertje moe zijn’ of oververmoeidheid. De meest voorkomende oorzaak van oververmoeidheid is stress. Dat zorgt ervoor dat je niet meer kan slapen. Daardoor kan je je niet meer concentreren op het werk, heb je een kort lontje en heb je geen fut meer om te sporten of om het huishouden te doen. Klinkt dat bekend? Probeer minder keuzes open te laten en stop wat meer routine in je leven. Ga sporten op vaste dagen, plan op voorhand wat je ’s avonds eet en leg je kleren klaar voor de volgende dag. Klinkt dat saai? Misschien wel, maar je zal je stressniveau zeker zien dalen.

Neem wat zon in je op.

Ook zonlicht zorgt ervoor dat je meer energie krijgt. Dit kan je in de winter opdoen door een reisje naar de zon te boeken. Geen geld? Dan is het de moeite om in ‘nepzonlicht’ te investeren. Een zonnelamp of -bril kan écht het verschil maken. In Scandinavische landen gebruiken ze deze lichttherapie onder andere om winterdepressies ten gevolge van te weinig zonlicht aan te pakken.

Maak gebruik van kleine helpers.

Blijf je echt last hebben van vermoeidheid, dan kunnen voedingssupplementen helpen. Vooral die op basis van magnesium en vitamine B6 doen het goed in het bestrijden van een wintervermoeidheid. Het is ook een goed idee om regelmatig je bloed te laten trekken zodat je weet welke tekorten je precies hebt.

Get busy.

Te moe om te sporten, of moe omdat je niet sport? Je zal zien, van bewegen krijg je energie! Bij onderzoek op muizen werd vastgesteld dat fysieke inspanning zorgt voor meer mitochondriale activiteit in de hersenen. Deze mitochondriën zorgen voor energieproductie in je cellen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '