Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© GIPHY

6. Dehydratatie. Vanaf nu is je fles water je nieuwe bff. Je neemt ze overal mee naartoe.

6 redenen waarom je moe bent terwijl je wel genoeg hebt geslapen

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Ken je het gevoel dat je zeker acht uur hebt geslapen, maar je gedurende de dag toch als een zombie rondloopt? Dit zijn 6 redenen waarom je je moe voelt, terwijl je wel een goede nachtrust had.


Ons energielevel hangt niet enkel af van het aantal uur dat we geslapen hebben. Je kan de avond voordien al om 9 uur in je bed kruipen en een dikke 10 uur slapen als een roosje, maar je toch een hele dag ellendig voelen. Vermoeidheid heeft meer oorzaken dan enkel weinig slaap. Dit zijn zes mogelijke redenen waardoor je in zombie-modus rondloopt:

Te weinig beweging


Als je moe bent, heb je logischerwijs geen zin om een uur te gaan afzien in de fitness. Toch helpt regelmatig bewegen om je energiepeil op niveau te houden. Geen zin om intensief te sporten? Wandel dan desnoods gewoon na het eten het blokje rond. De frisse lucht in combinatie met de beweging, zal je enorm deugd doen.

Dipje


Je hebt misschien een beetje last van de herfstblues. Het is snel donker buiten, het wordt kouder en de regen valt soms met bakken uit de lucht. Hierdoor daalt ons humeur tot een ongekend dieptepunt en dat heeft natuurlijk invloed op ons gestel. We hebben minder zin om buiten te gaan en leuke dingen te doen en voelen ons loom. Probeer uit dat herfstdipje te raken en zie ook de mooie kanten van dit seizoen: de prachtige kleuren van de natuur, pumpkin spice lattes a volonté, faux fur jasjes in alle kleuren en hespenrolletjes in de oven met superveel witte kaassaus.

Suikerrijke voeding


Wat je eet, vertaalt zich in hoe je voelt. Veel suiker geeft je heel even een serieuze energieboost, maar als dat uitgewerkt is, dan crash je tweemaal zo hard. Je krijgt alleen zin in nog meer suiker, en zo beland je in een vicieuze cirkel. Verander je eetgewoontes en laat die suikerrijke voeding links liggen. Je zal merken dat het wonderen doet met je energiepeil!

Bomvolle agenda


Een drukke job combineren met het hectische gezinsleven, het neverending huishouden, een plezant sociaal leven en een aantal hobby’s is een afpeigerende combinatie. Zelfs 12 uur slaap is niet opgewassen tegen twee huilende kinderen, een berg was, tientallen onbeantwoorde e-mails, een telefoon van je schoonouders en vijf sms’en van je bff om je overtuigen mee eentje te gaan drinken. Plan je agenda nauwkeurig en las vooral wat me-time in zodat je voldoende tot rust komt en niet enkel wanneer je slaapt.

IJzertekort


IJzer staat gelijk aan energie, en dan hebben we het niet over de poten van je stoel of tafel. Heel wat vrouwen kampen met een ijzertekort. Je kan ijzerrijke voeding aan je menu toevoegen zoals spinazie, rood vlees, noten, zaden en zeevruchten. Je kan ook ijzersupplementen halen bij de apotheek voor dat extra duwtje in de rug.

Te weinig water


Hydrateren, hydrateren, hydrateren is key. Drink genoeg water, want een tekort daaraan leidt sowieso tot moeheid, hoofdpijn en een slechte concentratie. Zet een flesje water op je bureau, leg er eentje in je auto en hou er eentje bij de hand als je ’s avonds naar tv kijkt. De fles water word je nieuwe bff. Schrijf een tijdje op hoeveel glazen je per dag drinkt – probeer toch zeker aan anderhalve liter te komen – om er zicht op te krijgen en jezelf te dwingen genoeg te drinken. Om den duur wordt het een gewoonte.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '