Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Reporters

Vooral een bepaalde kleur is gevaarlijk

Tatoeages kunnen het risico op kanker verhogen

Het Europees Chemicaliënagentschap heeft onderzoek gevoerd naar kankerverwekkende stoffen in tatoeageinkt en de resultaten zijn verontrustend. Bepaalde soorten inkt zouden de kans op kanker kunnen verhogen. Vooral rode inkt blijkt gevaarlijk.

Eindelijk regulering?

 

Het is niet de eerste keer dat het causale verband tussen tatoeages en kanker onderzocht wordt. In 2001 schreef de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit al dat in maar liefst 17% van de onderzochte tatoeagekleurstoffen een hoge concentratie kankerverwekkende aminen werd aangetroffen. Toch bleef de regulering van tatoeageinkten tot nog toe uit. Nu een Europese instelling zich ermee bezighoudt, zouden die maatregelen er misschien eindelijk komen. Vooral het importeren van goedkope Chinese inkt van dubieuze kwaliteit zou volgens Rick Stevens, de voorzitter van de Britse Tattoo and Piercing Industry Union, aan banden moeten gelegd worden. 

 

Nefaste gevolgen voor de gezondheid

 

Het Europees Chemicaliënagentschap zal binnenkort een lijst van chemicaliën die te vinden zijn in inkten publiceren en kijkt na welke gebannen zullen worden. Volgens hun onderzoek zijn de giftige stoffen vooral terug te vinden in rode inkt, maar ook blauw, groen en zwart kunnen gevaarlijk zijn. Bovendien is een verhoogde kans op kanker niet het enige gezondheidsrisico van die inkten. Slechte stoffen in inkt kunnen allergieën veroorzaken en zelfs je dna beschadigen, waardoor erfelijke veranderingen veroorzaakt worden. Daarnaast kunnen stoffen in tatoeageinkt schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid.

 

Ook henna is gevaarlijk

 

De Britse gezondheidsdienst waarschuwt bovendien voor de gevaren van zwarte of 'neutrale' henna. Echte henna, die een oranje kleur heeft, is oké, maar de zwarte variant zou zo'n hoge concentratie chemische inkt bevatten dat het illegaal is om ze te gebruiken op de menselijke huid. Pas dus op wanneer je op reis een straatkraampje ziet waar goedkope, zwarte hennatattoo's aangeboden worden. Je zou er weleens lelijke littekens of zelfs een levensbedreigende allergische reactie aan kunnen overhouden.

 

 

Lees ook:

 

Onderzoekers menen 'achilleshiel' van kanker gevonden te hebben

 

We beseffen écht niet hoe kankerverwekkend overgewicht is

 

Tiener scheert zijn hoofd kaal voor vriendin met kanker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '