Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Het is veel minder tijd dan je denkt.

ONDERZOEK: dit aantal minuten minder schermtijd verbetert je gezondheid al

Annelies Hart

Sociale media, televisie, streaming… We stapelen de schermtijd maar op. Ondertussen is al uit genoeg onderzoeken gebleken dat dit niet goed is voor onze gezondheid. Een nieuw onderzoek toont echter aan hoe een klein verschil in je schermtijd, een groot verschil maakt voor je gezondheid.

Veel onderzoeken tonen aan dat sociale media een negatief effect kunnen hebben op je fysieke en geestelijke gezondheid. Maar proberen je tijd op TikTok, Twitter, Snapchat en Instagram te beperken, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Die smartphone zit voor velen nu eenmaal verankerd in hun leven.

Een nieuwe studie heeft nu echter aangetoond dat je geen totale digital detox hoeft uit te ondergaan om er de vruchten van te plukken. Onderzoekers verklaren dat amper 15 minuten minder schermtijd je gezondheid al aanzienlijk kan verbeteren.

Een kwartiertje minder

De studie, gepubliceerd in het Journal of Technology in Behavioral Science, vroeg de deelnemers (tussen 20 en 25 jaar) om gedurende drie maanden elke dag een kwartier minder lang op sociale media te scrollen. Hun ondervindingen en fysieke gezondheid werd gemeten en daarna vergeleken met een andere groep jongeren aan wie niet gevraagd werd hun schermtijd te beperken.

Uit de resultaten bleek dat de groep die voor een kwartiertje minder ging minder verkouden was, beter sliep én minder last had van mentale dipjes. Kortom: hun immuunsyteem ging er met 15 % op vooruit, hun slaapkwaliteit was 50 % hoger en ze hadden 30 % minder last van depressieve symptomen. Een kwartier is niet zo lang, toch?

Lees ook:

gaelle waut
penn badgley

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '