https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Getty

Daarnaast is een cup niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Onderzoek toont aan: menstruatiecup is even veilig als zijn alternatieven

Menstruatiecups worden steeds populairder. Zo zijn ze niet alleen een stuk ecologischer dan maanverband of tampons, maar ook compleet veilig. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het medische tijdschrift The Lancet.


Een menstruatiecup bestaat al bijna 100 jaar, maar deze cup uit silicone was niet altijd zo populair als nu. De laatste jaren is het item tampons en maanverbanden aan het inhalen. Een eerst reden heeft te maken met het feit dat zo’n cup een stuk milieuvriendelijker is dan zijn alternatieven. Maanverband of tampons smijt je uiteraard weg na eenmalig gebruik, maar een vaginale cup kan je hergebruiken. Je hebt dus een stuk minder afval.

Beter voor het milieu én je portemonnee


In een recente studie van het medische tijdschrift The Lancet komen nog een aantal andere voordelen aan bod. Zo is het niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een cup gaat namelijk makkelijk tien jaar mee. Je betaalt er aanvankelijk iets meer voor, maar op lange termijn haal je het er zeker uit.

Verder halen ze bij The Lancet aan dat de vaginale cup net zo veilig is als zijn alternatieven. Om tot deze conclusie te komen analyseerden de onderzoekers 43 studies bij meer dan 3.000 vrouwen en dit in zowel ontwikkelingslanden als in eerder westerse samenlevingen.

Geen gezondheidsrisico’s


Uit hun onderzoek blijkt dat er geen extra gezondheidsrisico’s verboden zijn aan het gebruik van de cup, zoals bijvoorbeeld infecties of invloed op de vaginale flora. Ook zijn er geen klachten over lekkage en voelt 70% zich comfortabel bij het gebruik van de cup eens ze weten hoe het moet.

Het enige probleem is dat de cup bij veel vrouwen nog niet bekend genoeg is als alternatief. Zo zijn er in geïndustrialiseerde landen maar een op drie vrouwen  bekend met het product. Om deze kloof te verkleinen, moet er volgens de onderzoekers meer aandacht gegeven worden aan de menstruatiecup tijdens voorlichtingslessen bij tieners.

Bron: Weekend Knack
Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content