Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

De test zou de pijnlijke mammografie kunnen vervangen.

Onderzoekers stellen bloedtest voor die borstkanker 5 jaar voor eerste knobbel opspoort

Op de Cancer Conference in Glasgow stelden onderzoekers van de Universiteit van Nottingham een bloedtest voor die borstkanker zou kunnen opsporen nog voor er enig symptoom aanwezig is. Zulke test zou de overlevingskans van de ziekte sterk doen stijgen, aangezien een vroege opsporing cruciaal is.


Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in België. In 2017 werden er 10.627 nieuwe gevallen van de ziekte geregistreerd. Wereldwijd is het in absolute getallen de dodelijkste kanker. In relatieve getallen is de overlevingskans echter best hoog: zo’n 85%. Het moment waarop de kanker ontdekt wordt is daarin allesbepalend. Met de nieuwe bloedtest die de University of Nottingham momenteel aan het testen is, zou het percentage overlevers nog aanzienlijk kunnen stijgen, aangezien de kanker in een erg vroeg stadium ontdekt kan worden.

Tot vijf jaar voor de eerste knobbel zich vormt, zou de bloedtest in kwestie veranderingen in het immuunsysteem en dus de aanwezigheid van kankercellen kunnen opsporen. Op die manier kan de bloedtest de mammografie vervangen, een screening waarmee de kanker pas in een later stadium, wanneer er reeds een knobbel gevormd is, kan gedetecteerd worden.

Binnen 4 à 5 jaar


De methode werd getest en de resultaten bleken bemoedigend. De onderzoekers zijn op dit moment bezig met een grotere trial van zo’n 800 stalen. Die zou de nauwkeurigheid van de test nog moeten verbeteren. Mits steun van andere onderzoeken, zou de bloedtest al binnen vier à vijf jaar beschikbaar kunnen zijn. Volgens de onderzoekers is deze methode bovendien veel kostenefficiënter dan bijvoorbeeld een mammografie. Gelijkaardige methodes worden getest voor andere kankers, zoals long-, pancreas-, lever- en darmkanker.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '