Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

1. 'Misschien wil ik wel heel graag zwanger worden, maar lukt het niet. Of het gaat nooit lukken, omdat ik onvruchtbaar ben.'

Beautyvlogster Mascha maakt Instagramaccount @nietzwanger met 7 redenen waarom je niet aan een vrouw vraagt of ze zwanger is

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Beautyvlogster Mascha aka @beautygloss maakte het Instagramaccount @nietzwanger omdat ze het werkelijk beu is dat mensen te pas en te onpas onder foto’s die vraag stellen. Op die pagina vind je allerlei redenen waarom je die vraag eigenlijk beter níet kan stellen.

Je kent het wel: je post een toffe foto op Instagram en in de comments of een privébericht krijg je plots de vraag of je zwanger bent. Dat is niet alleen beledigend, het kan ook heel pijnlijk zijn als je bijvoorbeeld moeite hebt om zwanger te raken of als je net te maken kreeg met zwangerschapsverlies. Beautvlogster Mascha Feoktistova aka @beautygloss kan ervan meespreken en startte daarom met het nieuwe account @nietzwanger.

Emotioneel beladen

‘Ik krijg al sinds mijn achttiende of zelfs eerder regelmatig de vraag of ik zwanger ben’, vertelt Mascha. ‘Ik weet dat het heel goed bedoeld is. Maar mensen hebben niet door hoe beladen die vraag is.‘ Daarom wil ze mensen bewust maken dat het niet oké is om die vraag te stellen. In een YouTube-video toont ze hoe @nietzwanger tot stand kwam.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

7 goede redenen

‘Mocht je de vraag “Ben je zwanger?” krijgen op Instagram, doe niet te veel moeite, maar tag gewoon dit account waar redenen staan waarom je die vraag eigenlijk beter niet kan stellen’, besluit Mascha. Als je een kijkje neemt op de pagina, zie je zeven duidelijke puntjes die een voor een aangeven waarom die bewuste vraag niet zo fijn is om te krijgen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zo staat bij 1: ‘Misschien wil ik wel heel graag zwanger worden, maar lukt het niet. Of het gaat nooit lukken, omdat ik onvruchtbaar ben.’ Bij 2 lezen we: ‘Misschien ben ik zwanger geweest en heb ik net een miskraam gehad. Misschien heb ik stilgeboorte of verlies van een kindje tijdens of net na de zwangerschap meegemaakt.’ Bij 3 staat: ‘Misschien wil ik helemaal geen kinderen.’ Puntje 4 luidt dan weer: ‘Misschien ben ik er (nog) niet aan toe.’ Bij 5 zien we: ‘Een bolle buik betekent niet per se dat ik zwanger ben, ik kan ook heerlijk vol zitten van een goede maaltijd waar ik van heb genoten.’ Onder 6 vinden we: ‘Misschien ben ik wel zwanger, maar is het nog pril en wil ik het nog niet vertellen.’

Mijn lijf, mijn leven, mijn keuze

Tot slot besluit 7: ‘Of ik nou wel of niet zwanger ben, dit is mijn lijf, mijn leven en mijn keuze om er iets over te delen of niet. Door de vraag te stellen dwing je mij om een statement te maken over iets waar ik op dat moment niet op heb gerekend. Het is een emotioneel beladen vraag en daarom stel je ze beter niet.’

Heel wat vrouwen én mannen laten in de vele reacties blijken dat ze deze pagina geweldig vinden! Mascha bedankt ook iedereen die even de tijd nam om op ze te bekijken en hoopt zo dat mensen twee of drie keer nadenken voor ze ‘Ben je zwanger?’ eruit floepen.

Lees ook:

nietzwangerToegevoegd: of het gaat nooit lukken omdat ik onvruchtbaar ben

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '