Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Wettelijk | Relatie

Kunnen we scheiden zonder notaris of advocaat? Via het internet?

Mijn man en ik willen scheiden en hebben alle afspraken op papier. We willen de scheiding zo snel en zo goedkoop mogelijk regelen. Kunnen we scheiden zonder advocaat en zonder notaris? Kan het via het internet?

Sinds eind 2007 is er een nieuwe echtscheidingswet die de procedure eenvoudiger en menselijker wil maken. Sindsdien is één van de belangrijkste echtscheidingsvormen de echtscheiding door onderlinge toestemming. Je moet dan in samenspraak met je man tot een overeenkomst komen rond de kinderen als die er zijn, en rond jullie (onroerend en roerend) bezit. Scheiden zonder advocaat is mogelijk wanneer je de procedure mag instellen bij verzoekschrift in plaats van bij dagvaarding, dat kan in sommige gevallen. Een procedure bij verzoekschrift is goedkoper want dan vraag je de echtscheiding aan met een brief die je zelf opmaakt. De overeenkomst is dan een bijlage bij deze brief. Een notaris is niet nodig als jullie geen huis in bezit hebben. Om te weten hoe je zo’n verzoekschrift opstelt en wat er in de overeenkomst moet staan, kun je deze handleiding online raadplegen: http://www.manivel.be/cdrom/HTML/index.html.

Een andere mogelijkheid is dat jullie samenwerken met een online echtscheidingsbureau. Wanneer je de zakelijke afhandeling samen goed voorbereid hebt en de scheiding grondig doorgepraat hebt, kun je met een echtscheiding via het internet tijd en kosten besparen. Dat gaat zo: je vult online een vragenlijst in en een ervaren echtscheidingsbemiddelaar doet de rest. Tik je bij www.google.be de trefwoorden ‘echtscheiding via internet’ in dan krijg je links naar artikels over hoe dit in zijn werk gaat en ook websites die deze dienst aanbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '