Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Het is ingrijpend om plots een baby te hebben. Zelfzorg is daarbij heel belangrijk.

Vraag aan de vroedvrouw: mag ik ook aan mezelf denken tijdens de kraamperiode?Als we de horrorverhalen mogen geloven, is een zorgeloze bevalling eerder uitzondering dan regel. Maar dat is het dus níét. Maak je je zorgen over je bevalling? Watch and learn, want wij hebben geruststellende antwoorden op jouw vragen. Deze week: wat met de kraamperiode? Mag ik nog aan mezelf denken?Dat je alleen al bij de gedachte aan die bevalling angst en onzekerheden voelt, is niet meer dan normaal. Je mag onzeker zijn. Je mag bang zijn. Maar dat alles geldt op een voorwaarde, namelijk dat je je ook laat geruststellen. Dat is exact wat wij willen doen met het antwoord op enkele vragen die de gemiddelde zwangere vrouw zich stelt, samen met gynaecologe Els Dufraimont en vroedvrouw Elke Notebaert.

Mag ik ook aan mezelf denken tijdens de kraamperiode?


Als er ooit een periode in je leven is waarin je goed voor jezelf moet zorgen, is het wel de kraamperiode. Je zal je moeten aanpassen aan die nieuwe situatie, en dat vergt heel wat van je mentaal en fysiek vermogen. Je bent namelijk nog herstellende van die bevalling, en de hormonen gieren door je lijf.

Elke Notebeart: ‘Sommige moeders hebben weinig tot geen last van de grote veranderingen, anderen worstelen daar wat meer mee. Ook dat is normaal, want het is ingrijpend om plots een baby te hebben. Zelfzorg is daarbij heel belangrijk. Daarvoor hoef je geen dag naar een wellnesscentrum te gaan. Een kwartier alleen met een tijdschrift op het toilet zitten of eventjes alleen naar de bakker gaan, kan al voldoende zijn.

Het is ingrijpend om plots een baby te hebben. Zelfzorg is daarbij heel belangrijk.


Verwacht niet te veel van jezelf en leer tijdens die kraamperiode zowel je fysieke als je mentale grenzen kennen. Voor een volledig herstel mag je gerust op een jaar rekenen. Vrouwen die pas bevallen zijn, krijgen vaak te horen dat ze hulp moeten vragen, maar ik zeg liever dat ze hulp moeten aanvaarden. Mensen vragen immers sowieso of ze kunnen helpen, dus het is simpel om op zo’n moment gewoon ja te zeggen.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '