Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Thirty, flirty and thriving. Maar met een kater van drie dagen.

AHA: dit is waarom katers erger worden als je ouder wordt

Annelies Hart

Een nachtje stevig uitgaan en de dag erna fris en monter voor de dag komen. Sommige draaien er hun hand niet voor om, terwijl anderen er alleen maar van kunnen dromen. Volwassenen kijken al eens met heimwee terug op hun jonge(re) jaren, waarin katers amper aanwezig waren. En met reden, want hangovers worden écht erger als je ouder wordt.

Ouder worden Hoewel er helemaal niets mis mee is, vindt niet iedereen het een pretje. En ergens is dat te begrijpen, want nu is ook bewezen dat katers zienderogen verslechteren eens je verder verwijdert geraakt van je tienerjaren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken: je bent niet aan het overdrijven. ‘Ze voelen erger aan, omdat ze ook echt erger zijn’, beaamt Dokter Philippa Kaye aan Metro.uk.

Wat gebeurt er nu eigenlijk in je lichaam als je een kater hebt? Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar uitdroging is meestal de belangrijkste reden waarom je je zo belabberd voelt.

Waslijst aan nadelen

Ethanol, de alcohol die in alcoholische dranken zit, is een giftige chemische stof die de productie van urine verhoogt. Dus eigenlijk ga je meer naar het toilet en raak je daardoor uitgedroogd. Maar daarnaast produceert ethanol ok gifstoffen in je lichaam die je immuunsysteem verstoren en je kunnen doen braken. Alcohol drinken wekt dus dezelfde immuunreactie op als het bestrijden van een infectie, en daarom kun je je dag erna ook uitgeput voelen en last hebben van die vreselijke hoofdpijn. Ten laatste irriteert alcohol ook je maagslijmvlies en veroorzaakt chaos in je spijsvertering. Met zo’n waslijst aan nadelen kijken we er niet van op dat katers zo gevreesd zijn.

Maar waarom voelt het alsmaar erger naargelang we ouder worden? ‘Ten eerste is je lever minder efficiënt in het verwerken van alcohol, waardoor de kater sowieso al langer duurt’, verduidelijkt dokter Kaye. ‘Naarmate je ouder wordt, sla je ook minder water op in je lichaam. Dit betekent dat de gevolgen van uitdroging erger kunnen worden.’

Wacht maar...

De volgende keer dat je een avondje uit hebt gepland, bereid je je best voor op een kater die even aan kan houden. Want volgens de expert is de enige echte manier om het beestje te voorkomen, niet drinken.

Het enige dat de pijn toch een beetje kan verzachten? Stoppen wanneer je merkt datje genoeg gedronken hebt en véél water drinken! Oh ja, en tegen jongeren zeggen: ‘Uitgaan zonder kater? Wacht maar tot je ouder wordt.’ Nu weet je tenminste dat het echt waar is!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '