Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga

'Hygge beschrijf je niet, dat voel je'

HYGGE: is deze Deense levensstijl het geheim voor geluk?

Met stip op nummer één in de categorie gelukkigste land ter wereld? Denemarken. En dat ligt niet aan hun lekkere pecankoeken, maar misschien wel aan 'hygge', een magische manier van leven die misschien wel eens hét geheim voor geluk zou kunnen zijn.

Denk: kaarsjes, een warme kop chocolademelk en je beste vriendinnen en je hebt een beetje de verpersoonlijking van het concept hygge, hét geheim voor geluk volgens de Denen. In haar boek 'Hygge' legt Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen, deze Deense kunst van het leven uitgebreid uit.

 

Comfortfood en warme dekentjes

De vraag die wellicht op je lippen brandt: maar wat is hygge dan? Er is geen concrete vertaling, maar als we er dan toch een woord op moeten plakken, is dat misschien wel gezelligheid. Om het met een voorbeeld van Meik Wiking zelf te verduidelijken: 'In december, vlak voor kerst, zat ik met wat vrienden in een oud vakantiehuisje in Zweden. We hadden gewandeld en zaten allemaal moe en doezelig rondom de haard met dikke truien en wollen sokken aan. De enige geluiden die we hoorden, waren het borrelen van de stoofpot op het fornuis, het knappen van het haardvuur en het slikken wanneer iemand een slokje glühwein nam. Toen verbrak een van mijn vrienden de stilte met de retorische vraag: "Meer hygge dan dit kan het toch niet worden?" "Jawel", antwoorde een van de meisjes na een poosje. "Als het buiten ook nog gaat stormen.'''

 

Achter deze moeilijke term gaat eigenlijk een heel simpele levensstijl schuil: qualitytime doorbrengen met de mensen van wie je houdt. Zonder dat je de hele tijd op je telefoon zit te kijken of dat het veel geld moet kosten. Samen onder een dekentje kruipen met een warme kop thee en naar het stormweer kijken bijvoorbeeld, je huis met kaarsen vullen of genieten van een flinke portie comfortfood in een flanellen pyjama. Het idee om je huis om te toveren tot een warme, veilige cocon boordevol liefde en welwillendheid was in tijden als nu nooit zo verleidelijk. En dat heeft Meik Wiking helemaal begrepen. In zijn boek geeft hij een paar handige tips & tricks om zelf meer hygge in je leven te integreren. Wij gaan alvast een flinke lading kaarsen inslaan!

 

Bron: Hygge, Meik Wiking, € 19,99

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '