Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Body-matters | Looks

Hoe kan ik minder erg zweten?

Ik heb een probleem dat steeds gênanter word: ik zweet heel erg onder mijn oksels. Het is zo erg geworden dat ik sociale contacten vermijd. Dagelijks douchen, deo’s allerhande…, ik heb nog niets gevonden dat helpt. Weten jullie raad?

Overmatig zweten is een lastig probleem waar nu toch op verschillende manieren iets aan gedaan kan worden. Ons eerste behandelingsadvies is een lokale behandeling met een aluminiumchloride-in-alcohol-oplossing. Die moet je twee keer per week via doekjes of een roller aanbrengen onder je oksels. Ze werkt direct in op de zweetkliertjes met als resultaat een verminderde zweetproductie tijdens de hele week.

Er zijn ook operaties tegen overmatig zweten. Een chirurg kan de okselklieren operatief wegnemen, maar de functionele en esthetische resultaten zijn niet altijd zo goed. Een andere ingreep is een kijkbuisoperatie via de borstkas waarbij een longarts de zenuwbanen onderbreekt die de zweetklieren prikkelen. Deze kijkbuisoperatie combineert maximaal succes met een minimaal risico. Nevenwerkingen die toch vermeld worden, zijn pijn ter hoogte van de borstholte en zweten ter hoogte van andere lichaamsdelen. Omdat dit radicale oplossingen zijn, wordt tegenwoordig meest geopteerd voor injecties met botulinetoxine. Injecties met Botox kennen we als een methode om mimische rimpeltjes in het gelaat te doen verdwijnen. Maar de behandeling tegen overmatig zweten is ondertussen ook bekend. Het toxine wordt plaatselijk ter hoogte van de oksels met kleine prikjes ingespoten. Al na enkele dagen stopt de zweetproductie volledig. Dit effect kan tot acht maanden aanhouden. Daarna mag je de behandeling herhalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '