Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Body-matters | Zwanger

Hoe eet ik veilig als ik zwanger word?

Mijn man en ik willen graag aan kinderen beginnen. Er is een bloedname gedaan en nu weet ik dat ik niet immuun ben voor toxoplasma. Ik weet dat dit in uitwerpselen van katten zit en dat ik geen rauw vlees mag eten en moet opletten met rauwe groenten. Mag ik ook geen rauwe eieren en melkbereidingen eten? Zijn er nog zaken i.v.m. eten waar ik op moet letten?

Toxoplasma is een parasiet. Veel mensen zijn ooit in contact geweest met deze parasiet. Eenmaal besmet, blijft de parasiet in slapende vorm aanwezig in je lichaam, maar je immuunsysteem voorkomt dat hij schade aanricht. Geraak je voor het eerst besmet tijdens je zwangerschap, dan kan de besmetting overgaan op de foetus. Deze besmetting kan zo’n schade aan zenuwstelsel en ogen veroorzaken dat het kind zwaar gehandicapt is. De parasiet toxoplasma gebruikt in zijn leven verschillende dieren als gastheer. De eitjes legt hij in het darmstelsel van de kat. Zo verspreiden katten dagelijks miljoenen eitjes. Grond, water en groenten kunnen ermee besmet zijn. Daarom moet je alle laaggroeiende groenten en fruit grondig wassen. Ze verhitten of invriezen is ook OK, want van koken of invriezen gaat toxoplasma dood. De parasiet leeft in een traag groeiende vorm in spierweefsel. Vlees kan zo besmet zijn. Dus moet je het eerst invriezen of goed doorbakken. En let er op de keukenvoorwerpen die in aanraking geweest zijn met het rauw vlees grondig te wassen vooraleer je verder werkt. Wees extra hygiënisch als je zwanger bent!

Rauwe melk kan ook besmet zijn met listeria. Meestal veroorzaakt deze alleen een maagdarmontsteking. Maar bij zwangere vrouwen kan ze ook hersen(vlies)ontsteking veroorzaken, de baby kan dood geboren worden. Let ook op met schepijs want dat kan met verschillende kiemen besmet zijn: omdat de diepvriezer minder koud staat, de doos ijs te lang openstaat en de schep in een waterpoeltje gedoopt wordt. Eet schepijs enkel thuis!

Eieren mogen wel als je netjes werkt. Aan de buitenkant van de schaal kan salmonella zitten.

Vis kun je veilig eten maar tonijnsteak, zwaardvis, koningsmakreel en haai kunnen hoge concentraties methylkwik bevatten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '