Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Giphy

Erger jij je mateloos aan taalfouten? Dit vertelt je taalnazisme over je persoonlijkheid

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online
Erger jij je maateloos aan ander mans verschrikkeleike taalfauten en heb je konstant de drang om die taalbarbaaren op de vingers te tiken? Dan vond je hopelijk de zeven fouten in de voorgaande zin én verbeterde je ze netjes in je hoofd.

Professor Julie Boland van de Universiteit van Michigan hoopte gemeenschappelijke karaktereigenschappen te ontdekken onder grammar nazis. En het is haar gelukt. Voor haar onderzoek gaf Julie 83 deelnemers de opdracht om een e-mail te lezen. Daarin stonden typfouten, maar ook grove taalfouten à la to/too en your/you're.

 

Achteraf vroeg de professor aan de deelnemers om de e-mail te beoordelen en wat bleek? De personen die de e-mail eerder op inhoud beoordeelden dan de taalfouten aan te wijzen, stonden eerder bekend als vriendelijke mensen. De personen die de taalfouten wél duidelijk vernoemden, bleken eerder onaardig en introvert te zijn. Die laatsten zouden overigens minder goed overweg kunnen met afwijkingen en verandering.

 

We kunnen niet ontkennen dat onze nekharen omhoog gaan staan van dt-fouten en consorten. Onaardig en introvert zijn echter niet onze voornaamste karaktereigenschappen, hopen we. We zullen het dan maar steken op de relatief kleine steekproef. Ofzo...

 

via GIPHY

 

 

 

 

 

Lees meer:

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '