Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Wie een hele maand geen alcohol drinkt, kan genieten van nog vele andere voordelen!

AHA: meedoen met Dry January heeft al na één week een positief effect op je lichaam

Heb jij na de feestperiode ook eventjes genoeg van alcohol? Dan is het misschien geen slecht idee om mee te doen met Dry January. Laat je wijnopener dus een maandje in de schuif liggen en ontdek de voordelen van een dikke dertig dagen zonder wijn, bier of bubbels.

Na een stuk of zes kerstfeestjes en een stevig nachtje doorzakken op oudejaarsavond is de kans groot dat je eventjes wat minder zin hebt in alcohol. Denk jij hier net zo over? Dan is het misschien geen slecht idee om gedurende de maand januari mee te doen met Dry January. Een maandje zonder wijn, bier of cocktails heeft zo zijn voordelen voor je gezondheid, immuunsysteem én je portemonnee, maar wist je ook dat die gevolgen al sneller merkbaar zijn dan je denkt? Zo zou je na een week – afhankelijk van hoeveel je normaal drinkt – al resultaat kunnen zien.

Betere nachtrust

Sommige mensen merken al na zeven dagen enig verschil. Denk bijvoorbeeld maar aan minder maagirritaties en een betere nachtrust. Dit laatste voordeel werd trouwens bewezen in een studie die gepubliceerd werd in 2014. Uit het ‘Handbook of Clinical Neurology’ blijkt dat wanneer je alcohol drinkt vlak voor je gaat slapen dit een negatief effect heeft op je slaappatroon. Zo vermindert je remslaap en lig je ook vaak langer wakker.

Nu om volledig van de voordelen van Dry January te kunnen genieten, is een week stoppen met drinken uiteraard niet voldoende. Uit een ander onderzoek blijkt dat we nog lang na januari kunnen genieten van de positieve effecten. In januari 2018 hebben wetenschappers van de universiteit van Sussex aan zo’n 800 proefpersonen gevraagd om een hele maand geen alcohol te drinken. Een aantal gebruikelijke resultaten zoals gewichtsverlies, een betere huid en meer energie kwamen weer naar boven. Alleen was er naast die bevindingen nog een verrassend voordeel.

Minder alcoholconsumptie

Wie in januari geen alcohol had gedronken, dronk in augustus (acht maanden later) minder alcoholische dranken dan voordien. Dat was het geval bij alle deelnemers, ook bij wie het niet een hele maand volgehouden had. Gemiddeld dronken de proefpersonen 4,3 dagen per week een glas wijn, bier of iets dergelijks. Na het onderzoek daalde het aantal dagen naar 3,3. Ook wat betreft het aantal glazen per week zagen de onderzoekers een daling: van 3,4 glazen naar 2,1. Last but not least heeft minder alcohol drinken ook een positief effect op je portemonnee. Zo spaarde negen op de tien proefpersonen meer dan voordien. Een duwtje in de goede richting als je je had voorgenomen om in 2022 meer te sparen!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '