Home Lifestyle Body Door deze 5 dingen maak je je maandstonden onbewust erger

Door deze 5 dingen maak je je maandstonden onbewust erger

Heb jij deze maand precies meer last van krampen dan anders?

Maandstonden
© Getty
Je wilt niets liever dan in je bed blijven liggen, eindeloos series kijken en een hele pot Ben & Jerry’s verorberen: ja, het is die tijd van de maand. Er bestaan veel tips & tricks die helpen bij het verminderen van de krampen en je humeurigheid, maar wist je ook dat je zelf onbewust dingen doet die je maandstonden erger maken?

1. Stop met stressen

De combinatie stress en je maandstonden: kan het nog erger? Bij stress komt het hormoon cortisol vrij, wat het ritme van je menstruatie kan verstoren. Dat zorgt ervoor dat je onregelmatig ongesteld wordt.

2. Een onregelmatig slaapritme

Als je een onregelmatig slaapritme hebt, kan dat leiden tot een onregelmatige menstruatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Health Care Women International. Vanavond als een roosje in slaap vallen? Hier zijn 7 tips voor een betere nachtrust.

3. (Te veel) koffie & alcohol

Sorry, coffee lovers. Koffie heeft meer nadelen dan voordelen: het kan angst, spanning, slapeloosheid en prikkelbaarheid veroorzaken. Dat kan je echt wel missen tijdens je menstruatie. Ook alcohol kan ervoor zorgen dat je menstruatiekrampen langer blijven duren. Alcoholvrije mojito, iemand?

4. Te veel en te intensief sporten

Te veel inspanning tijdens je maandstonden kan zorgen voor lichamelijke stress en dit kan leiden tot hormonale disbalans, wat op zijn beurt dan weer zorgt voor onregelmatige maandstonden.

5. Ongezond eten

Net voor en tijdens je menstruatie zijn je cravings naar ongezond voedsel groter. Maar ongezond eten kan je menstruatie juist erger maken. Te veel suiker zorgt voor stemmingswisselingen en te veel zout zorgt voor een opgeblazen gevoel. Daardoor krijg je meer last van je menstruatie.

Lees ook: