Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Dat kan tellen!

Een uur lopen verlengt je leven met maar liefst zeven(!) uur, aldus de wetenschap

Na afgelopen weekend (met dank aan zo’n 50 paaseitjes) kan je ons eerder rollen, maar volgens een studie blijkt dat vooral lopen zeer effectief is. Zo vliegen die extra calorieën er in een mum van tijd weer af én per uur dat je loopt, leef je volgens onderzoek zo’n zeven uur langer. Dat kan tellen!

Volgens een nieuw onderzoek is lopen de beste sport om je levensverwachting te verlengen. Uit de studie blijkt namelijk dat lopers gemiddeld drie jaar langer leven zelfs als ze traag lopen, af en toe roken, drinken of last hebben van overgewicht. Geen enkele andere activiteit die de wetenschappers onderzocht hebben, hadden een vergelijkbaar effect op de levensduur.
 

Uit de analyse blijkt zelfs dat slechts vijf minuten lopen al kan helpen. Misschien volgende keer niet zo vloeken als je weer eens te laat bent voor je trein en als een gek door het station ligt te rennen? De data toont bovendien aan dat het risico op een vroegtijdige dood met 40% daalt, en ook de kans op een fatale hartaanval daalt met gemiddeld 25%.
 

Een uur lopen = zeven uur langer leven

Wat is nu net een goed gemiddelde? Als je twee uur per week gaat lopen, zou je volgens de studie tot drie jaar langer kunnen leven. Per uur dat je loopt, leef je – statistisch gezien – zeven uur langer. Als je meer dan twee uur per week gaat lopen, ga je natuurlijk niet onsterfelijk worden. In het beste geval kan je je levensverwachting met 3,2 jaar doen stijgen.
 

Ben je écht geen fan van lopen? Dan zijn er natuurlijk ook enkele alternatieven. Ook wandelen en fietsen zijn goed voor je gezondheid en bij deze sporten daalt het kans op vroegtijdig overlijden met twaalf procent. Ga dus bijvoorbeeld eens een keertje extra met de hond wandelen. Het is namelijk een win-winsituatie!
 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '