Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Is het wel allemaal zo gezond?

Dit kan de kleur van je maandstonden betekenen

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Geloof het of niet, maar uit de kleur van je maandstonden kan je veel afleiden! Tijdens je cyclus neemt het bloed heel wat verschillende tinten aan, en soms vraag je je dan ook af of dat wel zo gezond is. Daarom lijsten wij de verschillende kleuren voor je op en vertellen we wat ze kunnen betekenen.

Lichtroze


Is je menstruatie waterig roze? Dan hou je dat het best in de gaten. Als je bloed alleen aan het begin van je menstruatie die kleur heeft en je daarna een gewone doorstroming hebt, is er niet meteen een probleem. Maar als het de enige bloeding is die je nog krijgt, dan moet je echt wel eens langsgaan bij je dokter!

Uitblijvende of enorm verminderde maandstonden kunnen wijzen op een laag oestrogeengehalte. Dat wordt meestal veroorzaakt door een enorm gewichtsverlies op korte tijd. Als dat bij jou het geval is en je er niets aan doet, kan dat grote gevolgen hebben voor je beenderen en je hart. Mee opletten dus!

Felrood


Meestal betekent helderrood bloed dat je volop je maandstonden hebt, en dat ze nog wel even zullen duren. Heb je deze kleur bloed pas? Dan zal je stroming helaas nog heviger worden. Prepare for the storm, girl! Zorg er dus zeker voor dat je genoeg maandverbanden en tampons bij je hebt, want je zal ze gegarandeerd nodig hebben.

Als je bloedingen plots véél heviger zijn dan normaal of langer duren dan een week, kan dat een slecht teken zijn. Je hoeft daarom niet meteen in paniek te slaan. Meestal is er niets aan de hand, maar als je zoveel bloed blijft verliezen, ga dan voor voor alle zekerheid toch het best eens langs bij je dokter. Heel veel bloedverlies kan namelijk leiden tot ijzertekort.

Donkerrood


Donkerrood is net als felrood bloed niets om je zorgen over te maken. Ook dat betekent dat je regels op hun hevigste zijn, en de donkere tint geeft gewoon aan dat het bloed al wat ‘ouder‘ is, dus dat het meer tijd heeft doorgebracht in je lichaam. Ja ja, we weten het, klinkt vies, maar het is doodnormaal!

Bruin


Je menstruatie begint en eindigt meestal met deze kleur. Dat komt doordat je aan het begin en aan het einde van je cyclus minder bloedt en de afscheiding daardoor soms wat blijft ‘hangen’. Niets om je zorgen over te maken dus. Het is meteen ook een teken dat je nu een minder dik maandverband of kleinere tampon kan gebruiken.

Grijs


Als je regels een grijze kleur aannemen, kan je er zeker van zijn dat er iets mis is! Die kleur kan namelijk wijzen op een infectie. In dat geval moet je echt bij je huisarts langsgaan. Ook als je denkt dat een infectie onmogelijk is, want iedereen kan er namelijk een krijgen. Keep calm en ga gewoon je dokter!

Het is altijd goed om naar de dokter gaan als je denkt dat er iets mis is met je lichaam. Zo weet je meteen of er echt iets aan de hand is of niet, en stel je jezelf ook gerust. Je hebt helemaal niets om je voor te schamen en het is belangrijk voor je gezondheid.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '