Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

'Financiële hulp is momenteel de beste manier om te helpen.'

Aardbevingen in Turkije en Syrië: dit kan jij doen om te helpen

Alle ogen zijn gericht op Turkije en Syrië, nadat er de nacht van zondag op maandag een zware aardbeving plaatsvond. Het epicentrum van de aardbeving lag in de Turkse stad Gaziantep, waar meer dan twee miljoen mensen wonen. Door de immense kracht van de aardbeving, maar liefst 7,8 op de Schaal van Richter, werd ook buurland Syrië zwaar geraakt. Ondertussen zijn er al ruim 5400 dodelijke slachtoffers geteld.

Het zijn hartverscheurende beelden die we al te zien kregen van de getroffen gebieden. Veel mensen willen dan ook graag iets ondernemen om toch op een of andere manier te kunnen helpen. Het Rode Kruis roept op om vooral financiële steun te bieden.

Financiële hulp is momenteel de beste manier om hen te helpen. Er is daar nu al heel veel chaos, dus kleren en spullen opsturen heeft nog niet veel zin.

Jaime Rhemrev

Woordvoerder Rode Kruis

Het Rode Kruis-Vlaanderen heeft momenteel al € 200.000 in haar budget vrijgemaakt om humanitaire hulp te voorzien in de getroffen gebieden. Ook roepen ze massaal op om te doneren. Al het ingezamelde geld zetten ze in om de slachtoffers te voorzien van de basisnoden, zoals medische hulp, eten, drinken en een onderdak.

In totaal wil de Internationale Federatie van Rode Kruis- en de Rode Halve Maan-bewegingen (een wereldwijde hulporganisatie die optreedt in rampsituaties, red.) een bedrag van 200 miljoen euro inzamelen. Daarvan zou er 120 miljoen naar Turkije gaan, dat het hardste getroffen werd, en 80 miljoen naar Syrië.

Daarnaast is Artsen Zonder Grenzen ook massaal aanwezig in de getroffen regio in Syrië. Zij benadrukken dat ook daar de hulp broodnodig is.

Inzamelacties

De Gentse vzw Helping Hands Belgium zamelde op één dag al 55.000 euro in. Materiële zaken verzamelen ze momenteel niet, aangezien het heel moeilijk is om de ingezamelde spullen in de getroffen gebieden te krijgen. Maar een latere inzamelactie voor goederen sluiten ze zeker niet uit.

Ook de stad Brussel draagt zijn steentje bij. Zij stellen namelijk Paleis 11 aan de Heizel vanaf vandaag tot en met zondag 19 februari ter beschikking om spullen in te zamelen. Politicus Sevket Temiz roept dan ook op om basisbenodigdheden die je kan missen te doneren. Het gaat vooral om dekens, zaklampen, hygiëneproducten, luiers, truien, sokken, winterschoenen en slaapzakken. Ook babyvoeding mag binnengebracht worden, maar andere voedingsmiddelen zijn niet nodig, zegt Temiz. De ingezamelde spullen zullen dan door vrijwilligers met een vrachtwagen naar Syrië en Turkije worden gebracht.

Daarnaast schieten er ook veel lokale acties uit de grond. Zo zijn er in veel moskeeën volop inzamelacties aan de gang, onder andere in Beringen en in Antwerpen. Aan de moskee van Heusden-Zolder, in de Valentinusstraat staat er vandaag nog de hele dag een container waar je spullen kan doneren, er wordt vooral gevraagd om dekens en dikke jassen.

Het Turkse restaurant Merad in Mechelen maakte ook net bekend hun volledige opbrengst van komende donderdag 9 februari te doneren.

Wat kan je zelf doen?

  • Doneer aan het Rode Kruis Vlaanderen via deze link.
  • Je kan geld storten naar vzw Helping Hands Belgium via het rekeningnummer BE34 0688 9900 2390
  • Steun Artsen Zonder Grenzen via deze link.
  • Breng basisbenodigdheden nog tot en met zondag 19 februari naar Paleis 11 aan de Heizel, Wetenschapslaan 11, 1020 Brussel.
  • Ga op zoek naar lokale acties in jouw dorp via Facebook of de website van je gemeente.

Onze gedachten gaan uit naar de talloze slachtoffers van deze vreselijke ramp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '