Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Giphy

Het komt vaker voor dan je denkt.

6 signalen die erop wijzen dat jij misschien wel alcoholintolerant bent

Ervaring leert ons dat alcohol drinken nooit zonder gevolgen blijft. Van een lichte blos op de wangen tot the day after halfdood in bed spenderen: de consequenties zijn rechtevenredig met de hoeveelheid drank geconsumeerd. Maar wat als dat niet zo is en je na een tweetal glazen al onwel wordt? Dan zou je wel eens alcoholintolerant kunnen zijn.

Als je denkt de oorzaak te hebben gevonden voor je steeds erger wordende katers, moeten we je teleurstellen. Dat noemen we ouder worden, so get used to it. De symptomen van alcoholintolerantie steken namelijk de avond zelf al de kop op, wanneer je die deugddoende cocktail of frisse pint nog in je hand hebt. Bij een Duitse studie bleek dat maar liefst 24% van de ondervraagden alle symptomen van een alcoholintolerantie ondervond, dus het is niet zo zeldzaam als je zou denken.

 

Alcoholintolerantie en –allergie worden al eens door elkaar gebruikt, maar zijn absoluut niet hetzelfde. De arme sukkels die allergisch zijn aan alcohol, ervaren serieuze fysieke pijn die een simpele intolerantie niet of slechts in kleine mate veroorzaakt. De ultieme remedie is in beide gevallen wel dezelfde: geen alcoholische dranken consumeren. Als deze symptomen jou bekend in de oren klinken, kan je er vrij zeker van zijn dat jouw lichaam niet erg tuk is op benevelende brouwsels.

 

1. Je hebt buikpijn tijdens het drinken

 

Grey's anatomy stomach

 

Alcohol verwijdt je bloedvaten waardoor voedselallergenen sneller in het bloed worden opgenomen. Ingrediënten zoals gluten en tarwe, vaak te vinden in bier, zouden je zo buikpijn kunnen bezorgen, zelfs als ze dat niet doen wanneer je geen alcohol consumeert. Als dit het enige symptoom is dat op jou van toepassing is, kan het verholpen worden door minder of bijvoorbeeld glutenvrij bier te drinken.

 

 

2. Je gezicht is rood aangelopen

 

blozen sneeuwwitje dwergen

 

Iedereen krijgt wel een licht blosje na enkele glazen, maar zijn jouw kaken toch wel opvallend roodroze? Dat zou wel eens gelegen kunnen zijn aan het feit dat je lichaam je alcoholisch drankje moeilijk verteert. Of aan die hottie die net naast je aan de bar is komen staan, natuurlijk. Als je bovenop de roodheid ook nog eens duizelig wordt en last krijgt van uitslag (netelroos), kan dat wijzen op een allergie.

 

3. Je krijgt een loopneus en jeukende ogen

 

loopneus zakdoek

 

Alcohol kan allergieën doen opspelen waar je normaal geen of niet echt last van hebt. Seizoensgebonden allergieën bijvoorbeeld, zoals hooikoorts. Bovendien zijn er twee ingrediënten in alcohol die histamine produceren, wat er op z’n beurt voor zorgt dat je bloedvaten opzwellen, je neus begint te lopen en je ogen jeuken. Verrry sexy.

 

 

4. Je hartslag stijgt

 

hart

 

Dit is een van de meest voorkomende verschijnselen na alcoholconsumptie en dus eentje waar je je weinig zorgen om moet maken. Tenzij de verhoogde hartslag aanhoudt en je bovendien moeilijkheden met je ademhaling krijgt. In dat geval is het aangeraden onmiddellijk je dokter te raadplegen, aangezien je met een allergie te maken zou kunnen hebben.

 

 

5. Je hebt bonkende hoofdpijn tijdens het drinken

 

hoofdpijn

 

En dan hebben we het niet over je katerkoppijn. Mensen die alcoholintolerant zijn, kunnen de avond zelf al een dreunende hoofdpijn achteraan het hoofd ervaren. De arme stakkers.

 

6. Je hebt diarree

 

diarree

 

Opnieuw: heel normaal the day after, minder normaal tijdens je avondje op café zelf. Volgens dokters is dit echter geen reden om alcohol in het algemeen uit je leven te bannen. Je lichaam reageert duidelijk niet goed op het drankje dat je net naar binnen hebt gespeeld. Experimenteer dus met welke dranken en hoeveel ervan je wel kan verdragen.

 

Bron: Bustle

 

 

Meer over alcohol

 

100 dagen zonder alcohol: deze jonge Gentenaar toont zijn blote bast

 

Wat als je vriendin dronken wil rijden?

 

Wat je sterrenbeeld over je drinkgewoontes zegt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '