Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Die eerste indruk is de belangrijkste.

10 tips om voorbereid te zijn op je eerste werkdag

Je eerste dag op een nieuwe werkplek is al stresserend genoeg zonder al die extra zorgen. Ga je wel op tijd zijn? Vinden je collega’s je wel leuk? Met deze 10 tips ben jij perfect voorbereid om de beste eerste indruk te maken die je maar kan. Go for it!


 

1. Begin 2 weken op voorhand aan een juist slaapritme


Weet je nog toen je moeder zei: ‘Vóór een belangrijke dag ga je best goed en vroeg slapen’? Ze heeft gelijk, alleen is een keertje een goede nachtrust niet voldoende. Je begint best twee weken op voorhand aan je perfecte slaapritme. Als je gedurende die twee weken ongeveer op hetzelfde moment gaat slapen en opstaat, zal het des te eenvoudiger worden om dat te blijven volhouden op je eerste en volgende werkdagen. Geen stress om te laat te komen op je werk, dus.

2. Probeer de route naar je nieuwe werkplek op voorhand uit


Zo kan je rekening houden met eventuele files, vertragingen met het openbaar vervoer of het niet kunnen kiezen tussen twee straten die er voor jou exact hetzelfde uitzien. Je zou bovendien toch niet willen dat die twee weken op tijd slapen en opstaan voor niets waren omdat je te laat bent door het verkeer? Reken altijd dat je een kwartiertje extra. Beter te vroeg dan te laat, toch?

3. Neem een lunch mee


Toegegeven, de meeste werkplekken hebben een cafetaria met lekkere lunches. Maar je weet niet op voorhand of je tijd zal hebben om uitgebreid te lunchen. Wees daarom voorbereid en neem zelf een lunch mee. Je kan die eerste dag dan tijd besteden aan het spotten wat de lunchgewoontes zijn in het bedrijf en je er vervolgens de volgende dag aan aanpassen.

4. Weet alles…


… of toch veel over het bedrijf waar je gaat werken. Het laat altijd een betere indruk na als je kan meepraten of op zijn minst volgen qua dingen die gezegd worden. Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in het bedrijf, en je zal ervoor beloond worden.

5. Kleed je naar je functie


Als niemand er in maatpak bij loopt, wordt dat van jou heus niet verwacht. Maar ga ook niet voor die te zomerse jurkjes, espadrilles en T-shirts met sarcastische tekst. Kleed je dus stijlvol en elegant. Mensen zullen je zo ook sneller serieus nemen.

6. Neem nota’s


De eerste dag zal er zo veel informatie op je afkomen dat je liever zou wegduiken onder je bureau. Voorkom die reactie door voorbereid te zijn. Neem een notitieboekje mee en noteer alles wat belangrijk lijkt. Zo kan je dagen nadien, als je vragen hebt, eerst eens checken in je boekje en dan pas een vraag stellen. Zo kom je gestructureerd en zelfstandig over.

7. Wees (nog) niet 100 % jezelf


Het is belangrijk om in het begin vooral te observeren en niet te hard op te vallen. Wees dus niet overenthousiast, maar ook niet te lui. Je wil mensen niet afschrikken. Doe ook elke taak met een glimlach. Als je laat blijken dat je iets wil doen, gaan mensen automatisch potentieel zien in je en zal je snel genoeg leukere dingen mogen doen.

8. Als je iets niet weet, vraag het dan


We zeiden je al dat je best een lijstje maakt met alles wat belangrijk is op de eerste dag. Maar als je baas je een opdracht geeft die niet volledig duidelijk is, vraag dan om extra info. Niets zo vervelend als langer bezig zijn met iets dan nodig, om dan fout werk te hebben gedaan. Vraag dus tijdig extra info en steek die extra tijd in het perfectioneren van je werk in plaats van het uitdokteren hoe je het moet doen.

9. Luister


Je krijgt zo veel input op je eerste dag dat het bijna normaal is dat je er ook je zegje over wil doen. Laat dat echter de eerste dag. Je mag dan wel zeer goede ideeën hebben, luister de eerste dag naar wat anderen te zeggen hebben. Je leert er veel meer mee en je kan natuurlijk nadien nog je mening geven. Opgelet: geef die ook enkel als die gevraagd of gewaardeerd wordt.

10. Zorg dat je op dezelfde golflengte zit als de mensen rondom je


Niemand kan gedachtelezen, dus zorg dat je altijd duidelijk communiceert over alles. Bovendien heeft niet iedereen dezelfde visie op de zaken. Zorg dus dat je te weten komt wat de visie van het bedrijf is en stel de jouwe daarop af. Eens je goed ingewerkt bent en op dezelfde golflengte zit als de rest, zullen ze je automatisch beter vertrouwen met belangrijke dingen.

Lees ook:


 

Partner Content

' ' ' '