Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Parfums zijn de grootste veroorzakers van contactallergie.'

Gevoelige huid? Daarom moet je voorzichtig zijn met (natuurlijk) parfum in cosmetica

We vinden het natuurlijk allemaal fijn als een crème of shampoo lekker ruikt, maar er zit jammer genoeg ook figuurlijk een luchtje aan. De meeste make-up-, haar- en verzorgingsproducten bevatten synthetische of natuurlijke parfums. En laat dat nu net de grootste veroorzakers zijn van contactallergie.

Jeuk en uitslag


Vera Rogiers, emeritus professor verbonden aan de dienst toxicologie en dermacosmetologie van VUB: ‘Parfums in cosmetica zijn de grootste veroorzakers van contactallergie (lees: jeukende eczeemuitslag). Het gaat dan vooral om de geconcentreerde vormen zoals in eau de parfum, eau de toilette, aftershave en deodorant, maar ook in verzorgingsproducten en make-up. Parfumvrije producten zijn allergiegewijs altijd de veiligste keuze, zeker als je ze over je volledige lichaam of op je gezicht gebruikt. Wil je toch lekker ruiken, probeer een parfum dan gedurende een bepaalde tijd steeds op dezelfde plaats uit, bijvoorbeeld op je polsen en je hals. Als je er allergisch aan bent, uit dat zich op die plaatsen en weet je meteen hoe het zit. Ondervind je geen huidirritatie, dan hoef je je geen zorgen te maken over het effect van parfum op je gezondheid.’

Essentiële oliën


Essentiële oliën worden vaak gebruikt als natuurlijk parfum in cosmetica. Hier geldt dezelfde regel als bij synthetische parfums: als je een gevoelige huid hebt, spring je er beter voorzichtig mee om. ‘Er zijn een aantal essentiële oliën die vaak een allergische reactie veroorzaken, waaronder lavendelolie en citronellaolie. Als je zo’n olie gebruikt, moet je goed weten waar die vandaan komt en hoeveel je ervan mag gebruiken. Hou er ook rekening mee dat een allergische reactie tot maanden na het eerste contact kan optreden’, aldus professor Rogiers.

Heb je dus een gevoelig velletje, dan kies je beter voor producten met de vermelding ‘zonder parfum’ of ‘fragrance free’.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '