Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Het label probeert al jaren de kledingindustrie te veranderen.

Ongezien: oprichter van outdoorlabel Patagonia geeft bedrijf weg om klimaat te redden

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Als we het klimaat willen redden, moeten we consubeteren. Zo probeert de ene minder te shoppen, de ander koopt uitsluitend nog duurzame stoffen. Al kan het nog drastischer, zo bewijst de topman achter het bekende outdoorlabel Patagonia. Oprichter Yvon Chouinard (83) schenkt zijn bedrijf weg om de klimaatopwarming te bestrijden.

‘Hey vrienden, we hebben zojuist ons bedrijf aan planeet aarde gegeven’, die vreemde boodschap prijkt sinds gisteravond op de Twitterpagina van Patagonia. Het merk, dat onder meer bekend staat om zijn cosy fleecekes, blijft wel degelijk bestaan, maar alle aandelen gaan naar fondsen en non-profitorganisaties die zich inzetten om de planeet te redden. Een beslissing die op heel wat positieve reacties kan rekenen, zowel bij klanten als milieuactivistes. De tweet verzamelde ondertussen al zo’n 86.000 likes.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Doodserieus

In een open brief vertelt de Amerikaanse eigenaar en fervent bergbeklimmer Yvon Chouinard dat hij eigenlijk nooit een zakenman wilde worden. ‘Ik begon als een stielman die klimuitrustingen maakte voor mijn vrienden en mezelf, en kwam zo in kleding terecht’, pent hij neer. Gaandeweg werd ook Yvon getuige van de opwarming van de aarde en begon hij zijn bedrijf in te zetten om de kledingindustrie te veranderen.

Zo schonk het bedrijf al elk jaar 1 procent van zijn winst aan One Percent for the Planet, een organisatie mee opgericht door Chouinard die milieugroeperingen financieel ondersteunt. Sinds 2017 kan je bij Patagonia trouwens ook items die in goede staat zijn opnieuw inleveren, waarna ze opgeknapt en opnieuw verkocht worden onder het label Worn Wear.

De man overwoog in eerste instantie om het bedrijf te verkopen en het geld aan het goede doel te schenken, maar wil actief blijven meewerken aan een betere planeet. Zijn oplossing? Planeet aarde dan maar aandeelhouder maken. De enige aandeelhouder.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '