Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Cottonbro, Pexels.

We gingen te rade bij de dermatoloog.

Last van droge benen of armen tijdens de winter? Dit kan de oorzaak zijn

Tijdens de winter wordt onze huid droger, zowel in je gelaat als op je lichaam. Dat komt door het koude weer en de droge lucht binnenshuis, maar er kunnen nog andere redenen zijn. Dermatoloog dr. Samira Baharlou vertelt je de oorzaak en de oplossing.

Kans op droog? Hoog!


Eigenlijk moet je niet twijfelen of je lichaamshuid al dan niet droog is, de kans is groot dat je een droge huid hebt. Dr. Samira Baharlou, kliniekhoofd dermatologie UZ Brussel: ‘In ons deel van de wereld zien we zelden een lichaamshuid die vet is. Dat komt omdat we zo vaak douchen. We gebruiken hard water en shower gels of zepen die onze huid droger maken. Vermijd doucheproducten die heel hard schuimen, want die drogen je huid uit. Patiënten met een extreem droge of gevoelige huid raad ik altijd een doucheolie aan.’

Daar is een geurtje aan


Sta je in de winkel om een lichaamsproduct te kopen, dan let je waarschijnlijk enerzijds op de textuur en anderzijds op de geur. Je neus wil immers ook wat en je wil vooral dat smeren een leuke ervaring is, anders ben je niet geneigd om het vol te houden. Maar het product dat het lekkerste ruikt is niet altijd het beste voor je huid. Susanne de Kleijn, Medical Manager bij Eucerin, legt uit: ‘Parfum in verzorgingsproducten kan een trigger zijn voor gevoelige huidjes. Veel mensen reageren niet op geurstoffen en kunnen dus wel een geparfumeerd product gebruiken, maar als je huid van nature snel geïrriteerd raakt of uitdroogt, kan je beter waakzaam zijn. Vooral producten die sterk geparfumeerd zijn kunnen een reactie uitlokken en kunnen op lange termijn tot contactallergie leiden.’

Pro-tips van de dermatoloog

  • Breng een olie altijd aan op een vochtige huid, anders werkt hij niet en kan hij je huid zelfs meer uitdrogen. Olie heeft water nodig om dieper door te dringen en als hij dat water niet van buitenaf krijgt, zal hij dat uit je huid halen.
  • Ook andere lichaamsverzorging breng je best aan net na het douchen, wanneer je huid nog een tikje vochtig is. Het product dat je aanbrengt helpt je huid om dat vocht langdurig vast te houden, waardoor die zacht en soepel blijft.
  • Rijke texturen, zoals bodycrème en body butter, breng je liefst ’s avonds aan. Overdag zweet je meer, en dat kan ervoor zorgen dat het product plakkerig voelt en je poriën of haarvaatjes verstopt.
  • Prikt, brandt of jeukt je huid enorm? Ga dan langs bij de dermatoloog, er zou wel eens meer aan de hand kunnen zijn dan alleen een gevoelige of droge huid.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '