Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Chiara Steemans

'Door je haar te veranderen kan je plots een heel ander persoon worden.'

Bert heeft lang haar: ‘Ik heb twee nichtjes met even lang haar, dus we spelen vaak samen prinses’

Lang, glanzend haar is hotter than ever. Wij spraken met drie moderne Rapunzels die zichzelf niet zouden zijn zonder hun dromerige, lange lokken. Ze vertellen waarom zij hun lokken écht niet laten knippen. Next up: Bert, digital creative en contentcreator op TikTok.

Als kind was ik bang van de kapper, dus rond mijn twaalfde was mijn haar even lang als nu. Voor ik naar de middelbare school ging, liet ik het knippen omdat ik het beu was dat mensen dachten dat ik een meisje was. Tot enkele jaren geleden had ik een typische korte coupe. Ik wilde al een tijdje opnieuw lang haar en toen kwam corona en waren de kappers dicht, dus besloot ik het te laten groeien.

Ik heb heel hard moeten doorbijten tijdens die vervelende tussenlengte, zeker toen de kapperszaken weer open waren. Maar ik ging er toch mee door en nu wil ik het nog laten groeien tot het zeker lang genoeg is om te doneren. Dat moment hoeft er nog niet snel te zijn, want ik ben er nog volop van aan het genieten!

Vorig jaar heb ik even een moment gehad waarop ik alles wilde laten afknippen. Ik vond het te veel werk en het was toen heel warm. Iedereen rondom mij vond dat een goed idee, want ze vonden dat ik er als Jezus begon uit te zien (lacht). Ik zat bij de kapper om mijn lange lokken af te laten knippen, maar uiteindelijk zei ik: “Gewoon de puntjes bijknippen, alsjeblieft.” Ik hou gewoon echt van de sensatie van lang haar. Ik speel er graag mee en vind het een fijn gevoel. Ik heb twee kleine nichtjes en heb even lang haar als zij, dus we spelen vaak alle drie samen prinses.

Jaloerse vrouwen

Het is natuurlijk wat meer werk dan kort haar, al valt dat nog best mee. Op mijn TikTokaccount vragen mensen vaak naar mijn haircare routine, maar die is eigenlijk heel eenvoudig. Ik was mijn haar maximaal twee keer per week met shampoo en breng af en toe conditioner aan. And that’s it. Om volume in mijn haar te krijgen hoef ik niets te doen, dat is all natural. En ja, daar zijn véél vrouwen jaloers op (lacht). Als ik iets speciaals met mijn kapsel doe, is dat ­trouwens meestal op vraag van anderen. Ik heb onlangs een video gemaakt waarin ik mijn haar had gekruld, maar dat kwam omdat mijn volgers dat vroegen. Normaal gezien doe ik dat eigenlijk nooit.

Ik vind het transformatieve van haar fascinerend. Door je haar te veranderen kan je plots een heel ander persoon worden. Zodra ik lang haar had, ging er een nieuwe wereld voor me open, ook voor mijn online content. Ik kan nu leuke personages creëren zonder dat ik een pruik hoef te kopen. Momenteel herkennen mensen mij – ook op straat – heel vaak als “die gast van TikTok met zijn lange haar”.

Nochtans moesten veel volgers in het begin wennen aan dat lange haar. Ik kreeg veel comments als “De kappers zijn opnieuw open, hè. Ga dan toch”, “Je was mooier met kort haar” of “Ben je transgender?”. Dat katapulteerde mij wel even terug naar mijn kindertijd, toen mensen zeiden dat ik eruitzag als een meisje. Maar vandaag doet het me eigenlijk niet zo veel meer. Ik sta sterk in mijn schoenen, heb genoeg zelfvertrouwen en doe toch lekker wat ik wil. Lang haar of niet, ik ben wie ik ben.’

© Chiara Steemans

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '