Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

De apps scannen een product op mogelijk schadelijke ingrediënten of allergenen.

UITGETEST: deze apps vertellen of je beautyproducten clean en goed voor je gezondheid zijn

Je wil wel bewust omspringen met wat je op je huid smeert, maar je weet eigenlijk niet hoe je eraan moet beginnen? We begrijpen het, de ingrediëntenlijst van een beautyproduct kan intimiderend zijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig apps als Yuka en Clean Beauty, die jouw beautyproduct on the spot beoordelen op hoe clean en zachtaardig ze zijn voor je huid en je gezondheid.


Het moet gezegd: apps die een voedingsmiddel of product scannen en je daar vervolgens een hoop informatie over geven, zijn een geniale uitvinding. Ook in de beautywereld maakt dit soort tool z’n opmars. Met een paar noemenswaardige toppers die er met kop en schouders bovenuit steken: Yuka, Think Dirty en Clean Beauty. Wij testten ze voor je uit.

Yuka


Hoe werkt het?

Met deze app scan je de barcode van een beautyproduct en hij beoordeelt dat product vervolgens op samenstelling en ingrediënten. Hij geeft een score op 100 en een groen, oranje of rood bolletje naargelang hoe clean of ‘gezond’ het product is. Onder de score krijg je een lijst te zien met aanwezige ingrediënten, bij ieder ingrediënt wordt aangegeven hoe goed of slecht het is voor onze gezondheid. Wanneer je op een ingrediënt doorklikt, krijg je meer informatie over mogelijke schadelijke gevolgen, irritatie of allergie. Belangrijk om te weten: Yuka beoordeelt een product op mogelijke gevolgen op je gezondheid en dus niet op effectiviteit. Hij zal je dus niet vertellen of die anti-ageing oogcrème je rimpels zal doen verdwijnen, maar wel of je er mogelijke irritatie door kan ondervinden.

Pluspunten:

  • De app werd onlangs in België gelanceerd en herkent dus al een heleboel merken die bij ons verkrijgbaar zijn, zoals Rituals, Caudalie, Weleda en Nivea.
  • Het scannen van een product gaat supersnel.
  • De app is overzichtelijk en de informatie wordt duidelijk weergegeven met behulp van herkenbare symbooltjes.
  • De app houdt ieder product dat je scant bij en maakt er een verzamelgrafiekje van.


Minpunten:

  • De uitleg over een mogelijk schadelijk ingrediënt is voorlopig alleen nog maar beschikbaar in het Frans.
  • Je kan een product enkel scannen met behulp van de barcode. Omdat die meestal niet op het product zelf staat, heb je er dus wel de originele verpakking voor nodig.
  • Je kan een product alleen maar scannen en niet manueel opzoeken aan de hand van de naam.


Score: 8,5/10

Think Dirty


Hoe werkt het?

Think Dirty en Yuka zijn gelijkaardige apps. Think Dirty beoordeelt producten ook op hoe clean en gezond ze zijn, aan de hand van de ingrediënten die erin zitten. De producten krijgen een score op vijf in een groen, geel of rood vakje. Op de productpagina krijg je de ingrediëntenlijst te zien, daarin geeft de app aan of een ingrediënt veilig is of mogelijk schadelijk voor je gezondheid. Wanneer je op een ingrediënt klikt, krijg je een overzichtelijke weergave met meer uitleg. Het grootste verschil met de Yuka app is dat je naast de scanfunctie ook manueel kan zoeken op product- of merknaam. Een voordeel, aangezien de app de barcodes van producten in België zelden of nooit herkent.

Pluspunten:

  • De informatie over de ingrediënten is heel duidelijk en volledig. Je komt niet alleen te weten of een ingrediënt al dan niet schadelijk of irriterend kan zijn, je leert er ook meer over de werking en wat het precies doet voor je huid.
  • In tegenstelling tot de Yuka app kan je hier wel manueel zoeken op product- of merknaam, handig als je de verpakking van het product al hebt weggegooid.
  • Producten die je goed vindt, kan je liken en houdt de app voor je bij.


Minpunten:

  • Think Dirty is een Amerikaanse app, met als gevolg dat de database van producten die bij ons verkrijgbaar zijn, iets beperkter is. Bekendere, internationale merken als La Roche-Posay, Origins, M.A.C, Maybelline en Garnier staan er wel op.
  • De scanfunctie herkent weinig tot geen producten die in ons land verkocht worden. Je moet de product- of merknaam dus manueel ingeven.


Score: 7,5/10

Clean Beauty


Hoe werkt het?

In tegenstelling tot Yuka en Think Dirty, scant de Clean Beauty app niet de barcode, maar wel de ingrediëntenlijst van een product. De app beoordeelt dus geen product in het algemeen, maar wel ieder afzonderlijk ingrediënt dat aanwezig is in de lijst. Bij ieder ingrediënt kom je te weten of het synthetisch is of van natuurlijke oorsprong, of het een mogelijk allergeen is en of het mogelijk een slechte invloed kan hebben op de gezondheid.

Pluspunten:

  • De app is vooral sterk in het detecteren van mogelijk allergenen of ingrediënten die huidirritatie kunnen opwekken. Heel handig als je een gevoelige huid hebt en moet opletten wat je smeert.
  • De informatie over ieder ingrediënt wordt duidelijk en overzichtelijk weergegeven met behulp van herkenbare symbooltjes.
  • Je kan in de app ook de ‘Glossary’ raadplegen, een alfabetische lijst waarin alle mogelijke ingrediënten van cosmetica staan.


Minpunten:

  • Clean Beauty gaat in een gescande lijst op zoek naar de aanwezige ingrediënten en beoordeelt ieder ingrediënt afzonderlijk. Je kan dus niet manueel op zoek gaan naar een bepaald product.
  • De app houdt de producten die je hebt gescand niet bij. Dus als je de ingrediënten van een gescand product even terug wil gaan bekijken, moet je de lijst eerst opnieuw scannen. Na het scannen van een product kan je de resultaten wel doorsturen via sms of email.
  • In vergelijking met Think Dirty is de info die je krijgt per ingrediënt over het algemeen eerder beperkt.


Score: 7/10

De apps zijn gratis te downloaden via de App Store of Google Play.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '