Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© George Milton via Pexels

Van vloeibaar tot gel: zo weet je welke jij het beste gebruikt.

5 soorten eyeliner en hun voor- en nadelen

De ene eyeliner is de andere niet. Een oogpotlood kan een eyeliner zijn, maar een eyeliner is geen oogpotlood. Ben je niet meer helemaal mee? Wij klaren met plezier voor je uit welke verschillende soorten eyeliners er nu eigenlijk bestaan en welke jij het beste kan gebruiken.

Oogpotlood

Oogpotlood kan je op verschillende manieren gebruiken en werkt prima als basis voor een smokey eye, omdat je het na het aanbrengen nog makkelijk kan vervagen met een ‘smudging’ penseel. Je kan het ook aanbrengen op je waterlijn of je kan er een dun lijntje mee tekenen tegen je bovenste wimperrand.

Onder de oogpotloden bestaan er een aantal verschillende soorten. Het gewone potlood dat je moet scherpen, eentje met een punt die je kan uitdraaien of een kajalpotlood. Zowel het gewone potlood als de kajal hebben vaak een fijnere punt waarmee je nauwkeuriger kan werken, maar kunnen soms vrij droog zijn waardoor je harder moet duwen op je ooglid. Een uitdraaibaar potlood is romiger en tekent makkelijker, maar kan soms ook sneller uitlopen of vervagen.

Voordeel? Oogpotlood is ideaal om mee te oefenen om een recht lijntje te tekenen. Slijp je potlood voor je begint, zodat je een scherp puntje hebt om mee te tekenen.

Nadeel? Om een wing of cateye te creëren is een oogpotlood niet nauwkeurig genoeg.

Gel-eyeliner

Een gel-eyeliner heeft de dikste textuur van alle soorten eyeliners. Hij zit altijd in een potje en is eerder romig. Om gel-eyeliner aan te brengen heb je een fijn eyelinerpenseel nodig. Een lijntje tekenen met een penseel kan intimiderend lijken, maar zo’n gel-eyeliner werkt eigenlijk best makkelijk. De dikke textuur staat je toe om erg geleidelijk aan te werken, het product droogt immers niet zo snel op waardoor je nog makkelijk kan bijwerken.

Voordeel? De dekking is erg ondoorzichtig, wat hem ideaal maakt voor een opvallende, zwarte wing.

Nadeel? Je brengt het aan met een eyelinerpenseel, waardoor het iets moeilijker aan te brengen is.

Vloeibare eyeliner

Het product zelf – dat meestal met een fijn penseeltje in een potje zit – is veel vloeibaarder dan een gel-eyeliner waardoor je soms iets meer moeilijkheden kan ondervinden om een erg strakke lijn te verkrijgen. Vloeibare eyeliner droogt bovendien ook snel op, waardoor je niet zo makkelijk kan bijwerken.

Om een geslaagde wing te tekenen met vloeibare eyeliner heb je een redelijk vaste hand en liefst ook wat ervaring nodig. Het vraagt dus wat meer behendigheid als je nauwkeurig wil tekenen. De fijne punt staat je toe om erg nauwkeurig te werken, maar hij is ook foutgevoelig.

Voordeel? Ze blijven doorgaans langer zitten dan hun concurrenten.

Nadeel? Het is moeilijk om een strakke lijn te tekenen en het product droogt snel op.

Eyelinerstift

Als je nog niet veel ervaring hebt met eyeliner, maar toch graag eens een cateye wil proberen, dan is dit iets voor jou. Dit soort eyeliner werkt ook perfect als je een subtiel dun lijntje wilt tekenen tegen je wimperrand, zonder een opvallende wing. Een eyeliner-stift heeft de vorm van een pen of stiftje en ligt dus erg makkelijk in de hand. Het product is ook vloeibaar, maar wordt verdeeld door een vilten punt waardoor je nauwkeurig maar vooral snel kan werken. Er bestaan stiftjes met zowel dikkere als fijnere punten.

Voordeel? Ongetwijfeld de makkelijkste, meest dummyproof manier om een lijntje te tekenen. Je kan er een heel fijne lijn en een scherpe wing mee creëren.

Nadeel? In vergelijking met gel-eyeliner en gewone vloeibare eyeliner is het effect met een stift vaak iets minder dekkend en hij blijft doorgaans wat minder lang zitten.

Oogschaduw of cake liner

Cake liner is een oogschaduw die je met een beetje water of setting spray transformeert tot eyeliner. Dit kan je ook proberen met een vochtig penseel en een gewone oogschaduw.

Voordeel? Je kan met verschillende kleurtjes experimenteren.

Nadeel? Omdat het geactiveerd wordt met water, is kans op smudgen groter wanneer het doorheen de dag in aanraking komt met de oliën van je huid.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '