Home Nieuws BEWEZEN: als vrouw meer verdient, wordt er in alle talen over gezwegen

BEWEZEN: als vrouw meer verdient, wordt er in alle talen over gezwegen

Vrouwen die meer verdienen dan hun man minimaliseren hun inkomen, mannen dikken in dat geval hun salaris dan weer aan naar de buitenwereld toe.

Unsplash

Verdien jij meer dan je partner? Dan is de kans groot dat jullie daar naar de buitenwereld toe in alle talen over zwijgen. Dat blijkt toch uit een Amerikaanse studie waar 100.000 koppels aan deelnamen. Vrouwen die meer verdienen dan hun man minimaliseren hun inkomen, mannen dikken hun salaris in dat geval dan weer aan. De onderzoekers doopten het fenomeen het manning-up-womaning-down-effect.

Dat mensen weleens durven te liegen over hun loon, is geen geheim. Koppels waar de vrouw meer verdient dan de man, zien er volgens een nieuwe studie al helemaal geen graten in om creatief om te springen met de waarheid als iemand hen naar hun salaris vraagt.

Onlangs vroeg het Amerikaanse volkstellingsbureau US Census meer dan 100.000 koppels naar hun loon. Vervolgens werden hun antwoorden vergeleken met de weddes op hun belastingaangiften. Het verschil was op z’n zachtst gezegd frappant.

Een vrouw die meer geld in het laatje brengt dan haar man, minimaliseert haar inkomen met 1,5 procentpunt. Een man telt in dat geval dan weer 2,9 procentpunt extra bij zijn loon. De onderzoekers doopten het fenomeen het manning-up-womaning-down-effect.

‘Het is niet maatschappelijk aanvaard dat een vrouw de kostwinner is’

Volgens socioloog Piet Bracke (UGent) liegen koppels waar de vrouw meer verdient sneller over hun loon, omdat het nog niet helemaal maatschappelijk aanvaard is dat een vrouw de kostwinner is.

Enkele jaren geleden ondervroeg Bracke 1000 Belgische koppels en ontdekte hij dat sommige mannen ‘milde depressieve klachten’ vertoonden indien hun partner hoger geschoold is of meer verdient. ‘Ze zijn sneller futloos, lichtgeraakt of hebben last van slaapproblemen. Bij vrouwen zien we dat effect niet. Omgekeerd bleken voltijds werkende mannen met een deeltijds werkende partner zich beter te voelen en ook gezonder te zijn’, vertelt hij vandaag in Het Nieuwsblad.

‘Een vrouw die meer verdient, blijkt de mannelijke identiteit te bedreigen. Mannen zijn daar extra gevoelig voor. In een veranderende wereld met nieuwe machtsverhoudingen tussen beide geslachten hebben zij het moeilijker om zich aan te passen.‘ Volgens Bracke gaan mannen dan op zoek naar een bevestiging van hun mannelijkheid, om hun eigenwaarde op te krikken. ‘We zien in onderzoek ook dat mannen die minder werken dan hun vrouw, daarom niet noodzakelijk meer doen in het huishouden.’

De volgende generatie zal niet meer wakker liggen van een vrouw die meer verdient.

Gelukkig is er hoop voor vrouwelijke kostwinners, meent Bracke. ‘We zitten momenteel in een revolutie wat de verhouding tussen mannen en vrouwen betreft. Ik ben dan wel een grote optimist, maar ik schat dat we het over 20 jaar al helemaal anders zien. Het blijft koffiedik kijken, maar ik vermoed dat de volgende generatie niet meer wakker zal liggen van een vrouw die meer verdient.’

Nog meer nieuws: