https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Nieuws Moeten we binnenkort eerst een diploma behalen voor we een huisdier mogen...

Moeten we binnenkort eerst een diploma behalen voor we een huisdier mogen kopen?

Wallonië voert de regel alvast in. Is Vlaanderen de volgende?

Unsplash

Gisteren werd door de Waalse regering een juridisch statuut goedgekeurd dat huisdieren moet beschermen tegen fysieke mishandeling. Men wil in Wallonië dat door de ‘dierenwelzijncode’ mensen de rol van dieren in de maatschappij en samenleving naar waarde schatten. Opmerkelijk: voortaan zal een baasje een diploma moeten kunnen voorleggen voordat hij of zij een huisdier wil aankopen.

Het was Waals minister Carlo Di Antonio (cdH) die met het voorstel van een ‘dierenwelzijncode’ op de proppen kwam. Het ietwat controversiële voorstel werd gisteren definitief goedgekeurd en zal dus worden toegevoegd aan het Burgerlijk Wetboek.

Wie in Wallonië woont, zal vanaf zich nu moeten houden aan de code bestaande uit 12 hoofdstukken en 109 artikelen. In het juridisch statuut staan er strengere regels te lezen voor het houden, verhandelen en transporteren van dieren.

Zo zijn dierengevechten vanaf nu verboden bij onze Franstalige buren en moeten eigenaars van katten of honden hun dieren voortaan registrerenMoord, verwaarlozing of experimenten op dieren zullen in Wallonië ook zwaarder bestraft worden dan voordien. Ernstige gevallen riskeren een boete of zelfs een celstraf.

Huisdier kopen? Eerst een Diploma Diereneigenaar behalen

Maar de meest opmerkelijke regel is die van het zogeheten ‘Diploma Diereneigenaar’. Wie een huisdier wil kopen, zal eerst langs het gemeentehuis moeten passeren om er een diploma af te halen. Een cursus volgen of examen afleggen, is dan weer niet nodig.

Bij een zware inbreuk ben je het diploma onherroepelijk kwijt en mag je nooit meer een dier aankopen, noch adopteren.

Al heb je als baasje bij het plegen van een overtreding wel dikke pech. Zo kan men het getuigschrift een maand tot drie jaar lang intrekken. Bij een zware inbreuk ben je het document onherroepelijk kwijt en mag je dus nooit meer een dier aankopen, noch adopteren.

Het nieuwe juridische statuut treedt in gang zodra de tekst aan het Waalse parlement is voorgelegd. Of er plannen zijn om de dierenwelzijncode ook in Vlaanderen door te voeren, is voorlopig niet bekend.

Nog meer nieuws: