Home Nieuws Nog geen plannen vanavond? Geniet dan van de supersneeuwmaan!

Nog geen plannen vanavond? Geniet dan van de supersneeuwmaan!

De grootste supermaan van 2019 kan je vanavond vanaf 20u bewonderen.

© Fabian Oelkers via Unsplash
© Fabian Oelkers via Unsplash

Jammer dat valentijn alweer achter de rug is. Samen kijken naar de supersneeuwmaan van vanavond lijkt ons iets voor een geslaagde date night. Wat je precies te zien krijgt, lees je in dit artikel. Nadien kan je manlief nog altijd proberen te overhalen om samen een avondwandeling te maken. Of gezellig in je eentje kijken, kan natuurlijk ook.

‘Supersneeuwmaan’. Dat woord moet je zeker onthouden voor het volgende spelletje Scrabble. Als je ze vanavond, iets na 20u, aan de hemel ziet schitteren, zal je snel begrijpen wat die term precies wil zeggen.

Dichtst bij aarde

Dat de maan in een ellipsvormige baan rond de aarde beweegt, heb je misschien nog onthouden van de aardrijkskundeles. De afstand tussen de twee hemellichamen verandert voortdurend. Om de 29 dagen staat de maan telkens op haar dichtste punt bij de aarde. Al klinkt een afstand van 356 762 kilometer toch niet bepaald dichtbij.

Wanneer dat moment, zoals vanavond, samenvalt met een volle maan, noemt men de maan een ‘supermaan’. Het hemellichaam ziet er op dat moment feller en groter uit dan gewoonlijk.

Vergezeld door sneeuw

Vanwaar komt dan de ‘sneeuw’ in supersneeuwmaan? NASA vertelt dat die term werd toegevoegd door een indianenstam uit de Verenigde Staten. Zij associeerden de periode waarin de tweede supermaan van het jaar plaatsvond steevast met sneeuwval in hun gebied.

Als je straks uit het raam staat te turen om de supermaan te bewonderen, zal je geen sneeuwvlokje bespeuren. Wel krijg je een felle, witte maan te zien. Enkele weken geleden, op 21 januari, kon je al een indrukwekkende bloedmaan aanschouwen. Toen viel een volle maan namelijk samen met een maansverduistering. Resultaat? Het leek alsof Janneke Maan in brand stond, zo rood kleurde hij.

Geen zin om vanavond naar buiten te gaan? Op 19 maart kan je de laatste supermaan van 2019 bewonderen. Ook dan is de afstand tussen maan en aarde miniem.

Lees ook: