Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Dat terwijl je wel diep in je portemonnee moet tasten voor een paar schelletjes.

SCHANDALIG: er zit te veel water en additieven in hesp uit de supermarkt

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Niks zo heerlijk als een simpel croqueske met hesp, kaas en een beetje ketchup. Of hespenrolletjes met witloof in de oven. Helaas blijkt nu dat er te veel opvulsel zoals water in die schelletjes hesp zit.

 


Nu het tot -10 graden is buiten, is er niks heerlijker dan goede Vlaamse kost als avondeten. En wat is er nu beter dan een schotel hespenrolletjes met witte kaassaus en een goeie schep puree? Jammer genoeg blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop dat heel wat hespen in de supermarkt hun naam hesp helemaal niet waardig zijn.

Opvulsel


De schelletjes bevatten veel additieven en opvulsel zoals vocht en smaakmakers om het mooi roze te maken waardoor het percentage écht vlees kleiner wordt. Zo voldoen ze eigenlijk helemaal niet meer aan de definitie van gekookte ham. Voor de producenten is dit natuurlijk interessant, want hoe meer vlees er in zit, hoe duurder de hesp is. Door meer water toe te voegen aan hun product, drukken ze de kosten. Ze kunnen ook hun gang gaan, want het merendeel van de consumenten merkt het niet dat ze eigenlijk een schelletje water in plaats van een schelletje pure hesp eten. Het probleem is dat we er wel minstens 10 euro per kilo voor neertellen!

Bereid vlees


Test-Aankoop testte 34 verschillende merken van hesp. Bij acht daarvan staat er geen vleespercentage op hun verpakking, bij tien is dit percentage lager dan 95 procent, bij eentje bedraagt dit zelfs maar 72 procent en drie anderen bevatten zo veel vocht en zo weinig vleeseiwit dat ze eigenlijk zelfs geen ham meer zijn. Enkele voorbeelden zijn de onvette ham van Horeca Select en de ham van Albert Heijn. Die zouden ze beter als ‘bereid vlees’ labelen op de verpakking in plaats van hesp.

Kwaliteitsnormen


Het probleem is dat die laatste twee ingevoerd worden vanuit Frankrijk en Nederland, waar de kwaliteitsnorm voor vlees duidelijk niet zo hoog ligt als die in België. Daarom pleit Test-Aankoop voor eengemaakte Europese kwaliteitsnormen. Iets waar we nu ver van af staan omdat de minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters volgens hen meer bezig is met de economie dan met de consument. De consumentenorganisatie eist ook dat fabrikanten het vleespercentage verplicht op hun verpakking plaatsen.

Etiket


Als klant zit er voorlopig dus maar één ding op: goed het etiket lezen! Zie je veel vulingrediënten zoals water, zetmeel en gelatine staan, dan leg je het pakje best weer terug in het rek. Ook de overvloedige aanwezigheid van additieven zoals nitraat en nitriet zijn best te mijden. Helaas is zelfs die oplettendheid niet voldoende, want producenten zijn er zich van bewust dat consumenten steeds beter de etiketten bekijken. Ze gebruiken daarom alternatieve benamingen zoals rozemarijnextract in plaats van E392. Laat je ook niet misleiden door benamingen als ‘ambachtelijk’ of ‘superieur’, want vaak zijn dit holle termen.

Smaak


Er valt ook een beetje goed nieuws te rapen, want 6 van de 32 geteste producten konden de smaakjury bij Test-Aankoop wel bekoren. De allerbeste vonden ze de ham van Carrefour en Aldi. Die vallen allebei ook heel goed mee qua prijs. Wie liever biologisch eet, kiest best de ham van Nature Bio.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '