Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Voor 17,50 euro per maand rij je steeds rond met een fiets die tiptop in orde is.

NIEUW: huur eens een Swapfiets

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Fietsketting gebroken, remkabel gelost of een lekke band. Dat is dankzij de Swapfiets binnenkort voorgoed verleden tijd. Je betaalt 17,50 euro per maand en in ruil daarvoor krijg je een degelijke fiets én herstelt een fietsenmaker bij je thuis je tweewieler volledig gratis.

 


Je zag ze vandaag misschien al voorbijzoeven in Leuven, de fietsen met een opvallende blauwe voorband. Het is het nieuwste fietsconcept uit Nederland: de Swapfiets. Drie studenten van de universiteit van Delft kwamen op het geniale idee om een fiets op de markt te brengen die je aan een vast bedrag per maand kan huren. In ruil daarvoor krijg je een kwalitatieve fiets met zeven versnellingen, goed werkende verlichting, een dubbel slot en in het geval dat dit niet werkte: een diefstalverzekering.

Fietsenmaker


Er rijden namelijk heel wat fietsen rond die niet in orde zijn. De remmen haperen, de banden staan te plat en vooral: de lichten werken niet. Dat is niet enkel gevaarlijk voor de fietser zelf, maar natuurlijk ook voor zijn omgeving. Dankzij de Swapfiets kan je op je twee oren slapen, want de tweewieler is tiptop in orde. Moest er toch – wat onvermijdelijk is – een mankementje opduiken, dan kan je een fietsenmaker bellen die binnen de 12 uur bij je thuis langskomt om je fiets te herstellen of in te ruilen tegen een ander exemplaar.

Studenten


Je rijdt met andere woorden dus steeds rond met een degelijke fiets waar helemaal niks aan schort. De Swapfiets richt zich vooral op studenten. Zij kunnen al voor 15 euro per maand eentje huren, andere mensen betalen 2,5 euro per maand meer. Er bestaan in de meeste steden al Blue-bikes, Vilo’s of Velo’s, maar met de Swapfiets is er één eigenaar per fiets en hoef je niet telkens per rit te betalen.

Populair


Bij onze noorderburen is het concept alvast enorm populair en zouden ze naar eigen zeggen al ruim 27.500 klanten hebben. In Leuven mikken ze dit jaar op zo’n 3.000 à 4.000 klanten. In andere Belgische steden zoals Gent, Luik en Antwerpen zullen de komende maanden ook Swapfietsen beschikbaar zijn.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '