Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Levens redden was nog nooit zo makkelijk!

Je opgeven voor orgaandonatie kan binnenkort online of via je huisarts

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Je kan je binnenkort online of via je huisarts registreren voor orgaandonatie. Nu moet je daarvoor nog langsgaan bij de gemeente, wat voor velen een te grote stap is.


In theorie is iedereen automatisch orgaandonor, tenzij je officieel liet vastleggen dat je dat weigert. Als er iets met jou zou gebeuren, dan kunnen bijvoorbeeld je hart of lever geschonken worden aan iemand die dringend een orgaantransplantatie nodig heeft. In praktijk gebeurt het vaak dat de dokters de vraag stellen aan de familie en die weigert regelmatig. Dat is jammer, want met orgaandonatie kan je vele levens redden.

Gemak


Om ervoor te zorgen dat meer mensen zich expliciet als orgaandonor registreren en dus misverstanden vermeden worden, ligt er nu een wetsvoorstel op tafel dat het mogelijk moet maken om jezelf online of via je huisdokter als orgaandonor op te geven. Nu kan dit enkel op het gemeentehuis bij de dienst bevolking en die stap is vaak te groot. Mensen voelen zich meer op hun gemak bij hun vertrouwde huisarts of thuis achter hun computer. Met een simpele muisklik kan je levens redden!

Wachtlijst


Er zijn altijd nieuwe donoren nodig, want de vraag ligt nog steeds hoger dan het aanbod in ons land. Vandaag staan er zo’n 1.300 mensen op de wachtlijst. Een bijkomende maatregel om de registratie als orgaandonor te vergemakkelijken, is dat elke inwoner bij het afhalen van zijn of haar nieuwe identiteitskaart de vraag krijgt voorgeschoteld aan het loket. Op die manier kan je twee vliegen in één klap slaan.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '