Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Volgens onderzoek is dit dé manier om alcoholmisbruik bij jongeren tegen te gaan.

Gaat de prijs van alcohol opnieuw de hoogte in?

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Recent onderzoek toont aan dat jongeren minder alcohol zouden drinken als de drankprijs omhooggaat. ‘Als een pint op een fuif evenveel kost als een gewone cola, dan kiezen ze de pint’, aldus Tina Van Havere van HoGent. De oplossing: maak de prijs van alcohol duurder en stel een duidelijk alcoholbeleid op.


In 2009 legde de regering in een wet vast dat sterkedrank verboden is voor minderjarigen en alle alcohol voor tieners jonger dan zestien jaar. Onderzoekers van de HoGent en van de universiteiten van Gent en Luik stelden nu vast dat een minimumleeftijd op drinkgedrag vastpinnen niet veel uithaalt. Wat wel een grote impact heeft op het alcoholgebruik van jongeren is de prijs van alcohol.

Zakgeld


‘Als jongeren meer zakgeld hebben of de prijs van alcohol is lager, dan drinken ze automatisch meer’, aldus onderzoekster Tina Van Havere van HoGent. ‘Jongeren willen zo veel mogelijk uit hun zakgeld halen. Als een pintje op een fuif evenveel kost als een gewone cola, dan gaan ze de pint kiezen. Zo zijn fuiven waar de inkomprijs hoger is omdat jongeren dan eenmaal binnen gratis mogen drinken, een ramp. Ze worden dronken of erger, ze belanden zelfs in het ziekenhuis.

Cultuur


De onderzoekers bevelen de regering dan ook aan om de prijs van alcohol te verhogen en die van niet-alcoholische dranken net goedkoper te maken. Water zouden ze zelfs gratis moeten aanbieden. Het onderzoek beklemtoont dat naast een prijsverhoging ook een duidelijk alcoholbeleid nodig is. ‘Drinken is een onderdeel van onze cultuur‘, aldus Tina Van Havere. ‘We moeten daarom ook focussen op verantwoord schenken en sensibilisering.’ Zo moeten ouders met hun kinderen babbelen over het gebruik van alcohol en moeten winkeliers verplicht de leeftijd vragen van de klant als die alcohol koopt.

Verduidelijking


Het Vlaamse Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) kan zich alvast vinden in de aanbevelingen van de onderzoekers. Al vrezen ze dat de regering nooit de prijsverhoging zal doorvoeren. Het VAD wil zelfs nog een stapje verdergaan en de minimumleeftijd voor alcoholgebruik nog verder omhoogtrekken. Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block zijn ze volop bezig met een verduidelijking van de wetgeving over alcoholgebruik door jongeren tussen 16 en 18 jaar. ‘Winkels zullen in de toekomst enkel nog bier en wijn mogen verkopen aan jongeren’, aldus het kabinet van Volksgezondheid.

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '