Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Zo hebben ze ook recht op een voordelige pensioenregeling.

POLL: moet leerkracht als zwaar beroep erkend worden?

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

De regering legt binnenkort definitief vast welke beroepen als zwaar beschouwd worden. Leerkrachten dreigden uit de boot te vallen omdat stress geen volwaardig criterium is. De vakbonden en CD&V steken daar nu een stokje voor.

Of je nu bakker, dokter of elektricien bent, iedereen klaagt wel eens dat zijn of haar job veel te lastig is. De vooruitzichten dat we binnenkort met z’n allen tot ons 68ste moeten werken vooraleer we in een strandstoel op een exotische bestemming van ons pensioen mogen genieten, stemt ons niet bepaald gelukkig. Iedereen hoopt stiekem er toch een aantal jaartjes af te kunnen pitsen. Dat kan ook, op voorwaarde dat je beroep als zwaar erkend wordt.

Stress

De regering beslist binnenkort definitief wat we moeten verstaan onder zwaar beroep, en ze legt daarvoor vier criteria vast: zware fysieke arbeid, lastige uren, veiligheidsrisico’s en stress. Stress is geen volwaardig criterium en kan dus enkel in combi met een van de andere drie criteria als verzwarend element. Hierdoor zouden leerkrachten dus uit de boot vallen. Ze hebben namelijk geen moeilijke uren, ze moeten geen zware arbeid verrichten en er is geen gevaar voor hun veiligheid.

Rechtstaan

Toch zijn de Christelijke vakbond en CD&V zeker dat ook leerkracht op het lijstje met zware beroepen komt te staan. Een mogelijke piste is dat ze tijdens het lesgeven voortdurend moeten rechtstaan, wat wel onder het criterium fysieke arbeid kan vallen. Een andere piste is dat leerkrachten momenteel al een gunstige pensioenregeling hebben dankzij het preferentiële tantièmessysteem. Dit systeem wordt vervangen door de zwareberoepenlijst, dus logischerwijs is daar een zekere continuïteit in.

Lijst

Tot slot gaan de budgetten die verdwijnen door het afschaffen van het oude systeem naar het nieuwe. Leerkrachten vormen een groot onderdeel van het ambtenarenkorps, dus de kans dat zij hier geen aanspraak meer op mogen maken, is klein. Eerst moet de regering het eens geraken over het algemeen kader van de vier criteria voor zware beroepen, pas dan wordt een lijst opgesteld van welke specifieke jobs in aanmerking komen. Fingers crossed!

Lees ook:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '