Home Lifestyle Jobs Bereken hoelang jij loopbaanonderbreking kan nemen

Bereken hoelang jij loopbaanonderbreking kan nemen

Gebruik de nieuwe tool Break@Work van minister Kris Peeters en het RVA.

Shutterstock

Droom je van een wereldreis of moet je er gewoon even wat langer tussenuit dan die twee weken vakantie naar Frankrijk? Minister van Werk Kris Peeters en het RVA ontwikkelden de tool Break@Work, waarmee je gemakkelijk kan berekenen op hoeveel maanden loopbaanonderbreking jij recht hebt.

Heel wat mensen hebben tegenwoordig een stresserende job en zijn zelfs na een deugddoende vakantie nog niet uitgerust. Dat werk een tijdje aan de kant schuiven lijkt de ideale oplossing. Maar kan dat wel? En wat houdt een loopbaanonderbreking juist in? Aan welke voorwaarden moet je voldoen? De Rijksdienst Voor Arbeidsontwikkeling (RVA) krijgt hier dagelijks tientallen vragen over. Daar maken de RVA en minister van Werk Kris Peeters nu voorgoed komaf mee. De tool Break@Work zou je al in een paar muisklikken moeten vertellen op hoeveel maanden je je out of office kan instellen.

Populair

Ze ontwikkelden die tool ook omdat ze merken dat loopbaanonderbreking de afgelopen jaren heel populair is. Zo nam 1 op de 10 werknemers in 2017 even een pauze van het werk. De laatste vijf jaar was dat 1 op 4 en de laatste twintig jaar zelfs 1 op 3. Dat zijn mensen uit heel uiteenlopende sectoren en om heel verschillende redenen, denk maar aan meer tijd voor de kinderen, zorgen voor een ziek familielid, een burn-out tegengaan of de wereld verkennen. Loopbaanonderbreking is populairder bij vrouwen – goed voor 68 procent – , al is het aantal aanvragen van mannen de afgelopen jaren enorm gestegen. Ook Vlamingen – 73 procent – doen er meer beroep op dan Walen of Brusselaars.

Uitkeringen

Als je naar de site Break@Work surft, kan je inloggen met je identiteitskaart of met een code die je op je gsm ontvangt. Aan de hand van een aantal vragen berekent de website op hoeveel maanden je recht hebt. Binnenkort zullen ook de bedragen van de uitkeringen die je krijgt erbij staan. Je zal er ook websites terugvinden om werknemers beter te informeren over wat loopbaanonderbreking is en wat de voorwaarden zijn. Je zal er zelfs de documenten kunnen downloaden die je nodig hebt om het aan te vragen. De minister is alleszins enthousiast. ‘Het laat mensen voortaan toe om hun loopbaan in eigen handen te nemen’, zegt Kris Peeters in Het Nieuwsblad.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.