Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga

Helaas stierf begin deze week een zestienjarige meisje op zo'n kruispunt omdat ze werd aangereden door een vrachtwagen.

SCHANDALIG: ‘Gevaarlijke punten in verkeer verdwijnen van zwarte lijst omdat heraanleg te duur is’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Er is een lijst van de gevaarlijkste verkeerskruispunten van ons land, met het doel die zo snel mogelijk veiliger te maken. Nu blijkt dat sommige van die plaatsen gewoon van de lijst verdwijnen omdat het te veel geld zou kosten om ze heraan te leggen.


De zestienjarige Nikita stierf begin deze week nadat ze werd aangereden door een vrachtwagen op een kruispunt in Oostakker. Datzelfde kruispunt staat al meer dan vijftien (!) jaar op de lijst met – maar liefst 808 andere – zwarte punten op onze Vlaamse wegen, maar in al die jaren werd er nooit iets ondernomen om het daar veiliger te maken. In 2003 was er zelfs een definitief ontwerp om het kruispunt aan te pakken, maar dat is helaas nooit uitgevoerd.

Geld


Het ongeval opende opnieuw de ogen van de minister en hij beloofde om versneld iets aan die gevaarlijke zwarte punten te doen en er zelfs extra budget voor vrij te maken. De oppositieleden roepen hem op het matje, want volgens hen is de lijst, waarop nu nog 22 plaatsen staan, totaal niet meer accuraat. Er zijn punten geschrapt hoewel daar nog helemaal niks aan veranderd is. De reden daarvoor zou zijn dat een heraanleg te duur zou zijn.

Ongevallenstatistieken


Minister Weyts ontkent dat. ‘In sommige gevallen stelde men vast dat de punten beter op een andere manier worden aangepakt dan per se met een structurele heraanleg’, aldus Weyts in VRT Nieuws. De minister verzekert ons ook dat er werk wordt gemaakt van een nieuwe, geactualiseerde lijst met zwarte punten op basis van de meest recente ongevallenstatistieken. Het is de bedoeling om die lijst dan elk jaar aan te passen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '