Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon wil dat politiemensen voortaan neutraal zijn.

STRAF: ‘Agenten moeten hun zichtbare tatoeages bedekken’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Als het van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon afhangt, mogen politieagenten binnenkort geen tatoeages meer hebben op hun hals, onderarmen of handen. Hij wil op die manier verzekeren dat agenten neutraal zijn. De agenten zelf zijn niet enthousiast over het voorstel.


Een hartje op de vinger, een bloemetje op de pols of een volledige sleeve. Minister Jambon wil dat niet meer zien bij onze agenten. ‘Agenten moeten neutraal zijn en uniformiteit uitstralen’, aldus de minister. ‘Stel je voor dat een agent het logo van voetbalclub Anderlecht op zijn onderarm heeft staan en hij moet de orde handhaven in het stadion van Club Brugge... Dat kan voor problemen zorgen bij opgehitste supporters’, zegt Oliver Van Raemdonck, de woordvoerder van Jambon in Het Nieuwsblad.

Bedekken


De minister wil niet alle tattoos verbieden. Op plekken waar de tekeningen onzichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de bovenbenen of borstkas, blijven ze toegelaten. De hals, onderarmen en handen daarentegen moeten ‘leeg’ blijven. Natuurlijk zijn er heel wat agenten die al een of meerdere tatoeages hebben op een zichtbare plaats, zij hoeven niet te vrezen voor hun job. De kans is wel groot dat zij de tekeningen zullen moeten bedekken.

Uniform aanpassen


Zowel de vakbonden als de agenten zelf staan niet te springen voor het voorstel. Als ze de regels verscherpen, dan moeten ze zelf maar voor een oplossing zorgen zoals een aanpassing van het politie-uniform.  Zomerpolo’s met lange mouwen voor agenten die een tatoeage hebben op de onderarm en lange broeken voor agenten van de fietsbrigade met een tatoeage op de kuit. Wat volgens de politievakbond zeker niet kan, is agenten verplichten om een tattoo te laten verwijderen.

Belachelijk


Ook agenten zouden de invoer van deze nieuwe regel belachelijk vinden. ‘Een trend bij veel vrouwelijke collega’s zijn van die kleine hartjes op hun vingers, gaan zij dan voortaan voortdurend handschoenen moeten dragen?’, aldus een agent in Het Nieuwsblad. ‘En agenten met een tatoeage in de nek moeten dan ook in de zomer bij 30 graden een sjaal dragen? Die wet zal nergens geraken.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '