Home Lifestyle Food ONDERZOEK: look is nog gezonder dan we dachten

ONDERZOEK: look is nog gezonder dan we dachten

Het kruid vermindert de kans op heel wat ziektes.

Dat look zorgt voor een onfrisse adem, is geen geheim, maar de plant is wél ongelooflijk gezond. Al eeuwenlang wordt hij gebruikt om tal van ziektes mee te bestrijden. En nu is er bewijs dat look ook écht bijzonder veel voordelen voor de gezondheid heeft.

Onderzoekers van de University of Nottingham namen look onder de loep. Ze wilden weten hoe het precies komt dat look al decennialang gebruikt wordt om allerlei kwaaltjes zoals reuma, oorpijn en zelfs stress te verminderen. Tijdens hun onderzoek ontdekten ze dat look eten het risico op sommige vormen van kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 vermindert.

Zwavelverbindingen

Look zou dus nog geneeskrachtiger zijn dan eerst werd gedacht. De onderzoekers zagen namelijk dat als je look klaarmaakt, er zwavelverbindingen tot stand komen. Die verbindingen zorgen ervoor dat er een vlotte communicatie tussen de cellen bestaat en dat het lichaam in evenwicht gehouden wordt.

De wetenschappers zijn er nog niet uit op welke manier je look hebt best klaarmaakt, maar het zou wel een van de sterkst helende plantensoorten zijn. ‘Er schuilen heel veel mogelijkheden in look waarmee we het risico op allerlei ziektes kunnen beperken en de algemene gezondheid bevorderen, maar het komt allemaal neer op de fundamentele vraag: ‘wat gebeurt er met deze zwavelverbindingen als ze in ons metabolisme terechtkomen’, zegt biochemicus, onderzoeker en hoofdauteur van het onderzoek Dr. Peter Rose. ‘Er moet nog heel wat werk worden gestoken in de verdere ontdekking van deze vreemde maar wonderbaarlijke verbindingen.’

Wij zijn alvast overtuigd genoeg om vanavond lookbroodjes klaar te maken. Geen zin om de hele dag te stinken? Dit trucje helpt!

Lees ook: