Home Lifestyle Body 7 lifehacks die écht werken tegen die vervelende kater

7 lifehacks die écht werken tegen die vervelende kater

Tips voor vóór, na en tijdens het boozen.

© Getty

Fuifnummers die tijdens de feesten te diep in het glas keken, verenigt u. Er is hoop na het feestje. En wel met deze lifehacks die je kater op z’n minst minimaliseren.

Vóór het boozen

Als de peer rijp is…

Een dikke merci aan het Australisch Nationaal Wetenschapscentrum. De slimmeriken die daar werken, ontdekten dit jaar een gloednieuw katermedicijn. Nee, geen magisch pilletje, maar wel een lekker siroopje. Perensiroop om precies te zijn. Het onderzoek van de aussies toont aan dat tweehonderd milliliter perensap drinken voor je in de drank vliegt je kater ‘significant’ vermindert. Een laagje perensap werkt beter dan een fond van frietjes, omdat het de enzymen die je een houten kop bezorgen sneller afbreekt. Zo blijven ze niet in je bloed rondhangen en kan je pretty much blijven hijsen.

Pre-burger vs. post-kebab

In tegenstelling tot wat we zouden willen geloven, heeft een kebab na het boozefest bijzonder weinig nut. Eten moet namelijk vóór je dronken escapades in je lijf zitten, als je wil dat het je kater beperkt. Een volle maag voor je gaat drinken, zorgt ervoor dat alcohol niet meteen in je bloedstroom belandt en bepaalt voor de rest van de avond hoe snel jouw lichaam die G&T’s absorbeert.

Lief-voor-je-lever-voeding

Wie haar lever richting slagveld stuurt, moet ’m daarvoor ook stevig bewapenen. Dat doe je bijvoorbeeld met voeding zoals kurkumakaneelboerenkool, broccoli, bloemkool, knoflookbieten, avocado, citroen en groene thee. Als toetje op het menu? Het kruidensupplement mariadistel. Dat is een powerkruid dat je levercellen beschermt en herstelt in speedtempo.

Tijdens het boozen

Lighten up!

JUST. SAY. NO. tegen donkere drankjes zoals rode wijn en whisky, en laat in de plaats de wodka en witte wijn rijkelijk vloeien. Donkere dranken bevatten veel meer katerenzymen en laten het licht veel sneller uitgaan. En pretty please, wees ook geen cheap skate. Hoe goedkoper de drank, hoe meer slechte enzymen erin zitten en hoe groter de kans dat je een Chateau Migraine kraakt.

Na het boozen

Da’s een eitje

Gekookt, gepocheerd of gebakken, die keuze is aan jou. Maar eieren zal je eten. Eitjes zijn rijk aan het aminozuur cysteïne, een stof die je lever wanhopig nodig heeft om die boze alcoholenzymen lik op stuk te geven en je sterfdatum nog een feestje uit te stellen.

Hydrateren: wie zijn best doet, zal het leren

Ja, water is een wondermiddel en koffie kan je een kickstartgeven als de binnenkant van je lijf aan de buitenkant lijkt te zitten. Natuurlijk weten we ook dat dit cliché je oren uitkomt en daarom hebben wij een paar alternatieve, hydraterende lifesavers voor je uitgezocht. Ruil dat saaie glas water of het kopje zwarte goud gerust in voor kokoswater, verse gembertheepepermuntthee, Aquarius of vochthoudend voedsel zoals watermeloenkomkommer, selder en tomaten. Een Virgin Bloody Mary, anyone?

Met alle Chinezen…

Als er één volk in een oogwenk op z’n kop staat, zijn het de Aziaten wel. En daar is een wetenschappelijke uitleg voor. Het is genetisch bepaald dat 50 procent van de Japanners, 35 procent van de Chinezen en 40 procent van de Vietnamezen en de Indonesiërs een afwijkend alcoholafbraaksysteem hebben. Geen betere bron dus voor goede kater-lifehacks dan de experts uit China Town zelf. In China drinken party peeps al eeuwenlang kudzu-thee, een thee op basis van kruidnagel, als de ultieme remedie tegen een hangover. Echt lekker durven wij het niet te noemen, maar in de strijd tegen onnoemelijke misselijkheid en een hoofd dat op barsten staat, is dat volgens ons het laatste van je zorgen.

Lees ook: