Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Lawrence Chismorie via Unsplash

Festivalgangers die - per ongeluk? - te diep in het glas kijken: er is hoop!

8 lifehacks die écht werken tegen die vervelende kater

Het festivalseizoen is begonnen! En dat wil zeggen feesten, feesten en nog is feesten. Festivalgangers die – per ongeluk? – te diep in het glas kijken: er is hoop! En wel met deze tips die je kater op z’n minst minimaliseren zodat je (bijna) niks van die volgende festivaldag mist.

Drink op voorhand een perensapje.

Een dikke merci aan het Australisch Nationaal Wetenschapscentrum. De slimmeriken die daar werken, ontdekten een supereffectief katermedicijn. Nee, geen magisch pilletje, maar wel een lekker siroopje. Perensiroop om precies te zijn. Het onderzoek van de aussies toont aan dat tweehonderd milliliter perensap drinken vóór je in de drank vliegt je kater ‘significant’ vermindert. Een laagje perensap werkt beter dan een fond van frietjes, omdat het de enzymen die je een houten kop bezorgen sneller afbreekt. Zo blijven ze niet in je bloed rondhangen en kan je pretty much blijven hijsen.

Ga feesten met een volle maag.

In tegenstelling tot wat we zouden willen geloven, heeft een kebab na het boozefest bijzonder weinig nut. Eten moet namelijk vóór je dronken escapades in je lijf zitten, als je wil dat het je kater beperkt. Een volle maag voor je gaat drinken, zorgt ervoor dat alcohol niet meteen in je bloedstroom belandt en bepaalt voor de rest van de dag hoe snel jouw lichaam die G&T’s absorbeert. Genieten van al dat festivaleten vóór je in de drank vliegt dus!

Bewapen je lever.

Wie zijn lever richting slagveld stuurt, moet ’m daarvoor ook stevig bewapenen. Dat doe je bijvoorbeeld met voeding zoals kurkuma, kaneel, boerenkool, broccoli, bloemkool, knoflook, bieten, avocado, citroen en groene thee. Als toetje op het menu? Het kruidensupplement mariadistel. Dat is een powerkruid dat je levercellen beschermt en herstelt in speedtempo.

Kies enkel voor lichte drankjes.

JUST. SAY. NO. tegen donkere drankjes zoals rode wijn en whisky, en laat in de plaats de wodka en witte wijn rijkelijk vloeien. Donkere dranken bevatten veel meer katerenzymen en laten het licht veel sneller uitgaan. En pretty please, wees ook geen cheap skate. Hoe goedkoper de drank, hoe meer slechte enzymen erin zitten en hoe groter de kans dat je een Chateau Migraine kraakt.

Late night snack

Een snackje na je wilde taferelen helpen écht. Het allerbeste happeke tegen een kater? Een eitje! Eitjes zijn rijk aan het aminozuur cysteïne, een stof die je lever wanhopig nodig heeft om die boze alcoholenzymen lik op stuk te geven. Prepareer dus voor je naar het festival gaat enkele hardgekookte eitjes, die blijven lang goed en zijn de ideale anti-katersnack om nog snel in de tent op te peuzelen voor het slapengaan.

Vergeet de hydraterende lifesavers niet!

Ja, water is een wondermiddel en koffie kan je een kickstart geven als de binnenkant van je lijf aan de buitenkant lijkt te zitten. Natuurlijk weten we ook dat dit cliché je oren uitkomt en daarom hebben wij een paar alternatieve, hydraterende lifesavers voor je uitgezocht. Ruil dat saaie glas water of het kopje zwarte goud gerust in voor kokoswater, verse gemberthee, pepermuntthee, Aquarius of vochthoudend voedsel zoals watermeloen, komkommer, selder en tomaten. Allemaal handig kampeervoedsel, toch?

Blijf lekker lang in je tent liggen.

Voel je toch dat er een klein katertje op de loer ligt? Blijf dan lekker lang in je tent liggen, want uit onderzoek blijkt dat voldoende slaap die hoofd- en buikpijn kan counteren. Geloof ons, liever zo dan dat je de hele dag loopt te zagen bij je vrienden en het einde van de dag niet haalt.

Speel op safe met een Chinees theetje.

Als er één volk in een oogwenk op z’n kop staat, zijn het de Aziaten wel. En daar is een wetenschappelijke uitleg voor. Het is genetisch bepaald dat 50 procent van de Japanners, 35 procent van de Chinezen en 40 procent van de Vietnamezen en de Indonesiërs een afwijkend alcoholafbraaksysteem hebben. Geen betere bron dus voor goede kater-lifehacks! In China drinken party peeps al eeuwenlang kudzu-thee, een thee op basis van kruidnagel, als de ultieme remedie tegen een hangover. Echt lekker durven wij het niet te noemen, maar in de strijd tegen onnoemelijke misselijkheid en een hoofd dat op barsten staat, is dat volgens ons het laatste van je zorgen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '