Home Lifestyle Body Heb jij in de zomer vaker last van een stinkende adem? Dit...

Heb jij in de zomer vaker last van een stinkende adem? Dit is de reden!

Oeps, dat ijsje was misschien niet zo'n goed idee.

Naast vreugde brengt het warme zomerweer ook een paar onaangename zaakjes met zich mee. Jeukende insectenbeten, een droge huid na te veel zon, een panische angst om naar zweet te ruiken en… een stinkende adem. Heb jij er ook weleens last van gehad de afgelopen weken? Dat is heel normaal, en er is zelfs een verklaring voor.

Tijdens de warme zomermaanden is de kans groter dat je last hebt van een stinkende adem. Een van de oorzaken van dat vervelende kwaaltje is dehydratatie. Door de hoge temperaturen transpireer je meer en verliest je lichaam veel meer vocht. Een opvallend gevolg van die uitdroging? Ja, hoor: een kurkdroge mond mét een onaangenaam geurtje. Bij gebrek aan vocht in je mond worden de aanwezige zuren niet voldoende geneutraliseerd en vormen zich dode cellen in je mond. En wanneer die beginnen af te breken, krijg je een slechte adem.

Niet alleen je lichaam, maar dus ook jijzelf en de mensen rondom je hebben er baat bij dat je tijdens de zomermaanden nog meer water drinkt dan je gewoon bent. Het is aangewezen om regelmatig kleine slokjes te drinken, en dan liefst nog voor je dorst krijgt.

Zomerse snacks

Een andere oorzaak van een slechte adem in de zomer zijn de seizoensgebonden snacks die we eten. Dan hebben we het in de eerste plaats over ijsjes en zoete frisdranken. ‘De bacteriën in je mond die verantwoordelijk zijn voor een stinkende adem, zijn dol op suiker en worden dus des te actiever. Daarnaast kunnen zoetigheden ook leiden tot meer tandplak en gaatjes, wat ook oorzaken kunnen zijn van een slecht ruikende adem’, legt Dr. Harold Katz uit aan Metro UK.

Als je vermoedt beter af te zijn met een hartige BBQ-maaltijd… Think again. Niet alleen looksaus en sauzen die boordevol suiker zitten, zijn boosdoeners voor je adem, want ook ribbetjes en ander barbecuevlees kunnen een oorzaak vormen. De vezels van het vlees blijven makkelijk tussen je tanden zitten en zorgen, vaak zonder dat je het zelf doorhebt, voor een onaangenaam luchtje. Dat probleem kan gelukkig makkelijk verholpen worden met een zorgvuldige flosbeurt.

Conclusie

De beste manier om een slechte adem te voorkomen, is dus voldoende water drinken, kiezen voor een stuk fruit dat veel water bevat (bijvoorbeeld watermeloen), elke dag grondig je tanden poetsen én regelmatig flossen.

Lees ook: