Home Lifestyle Vul nog snel je zwembad, want vanaf morgen verbiedt minister Schauvliege het

Vul nog snel je zwembad, want vanaf morgen verbiedt minister Schauvliege het

Er kunnen zelfs boetes uitgedeeld worden.

Moest je ‘t nog niet doorhebben: het is de laatste weken opvallend heet en droog in ons anders zo regenachtig en fris Belgenlandje. Het gevolg is dat het waterverbruik zo hard gestegen is, dat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege vanaf morgen een algemeen sproeiverbod uitvaardigt. Als je betrapt wordt op onder andere het wassen van je auto, zou je weleens een boete aan je been kunnen hebben.

Geen paniek, wel bezorgdheid

Vorige week vrijdag riep minister Schauvliege op tot zuinigheid met water, maar die oproep viel duidelijk in dovemansoren. Sinds die dag steeg ons waterverbruik met 20 tot soms zelfs 40 procent, cijfers die voor bezorgdheid zorgen. De talrijke zwembaden die gevuld moesten worden en gazons die vocht nodig hadden, zijn enkele van de oorzaken van die stijging. Vanaf morgen is zulk niet-noodzakelijk, oftewel recreatief gebruik van drinkwater dan ook verboden, en het verbod is afdwingbaar. Dat betekent dat er in principe pv’s opgesteld kunnen worden bij overtredingen, maar volgens haar kabinet rekent de minister er op de eerste plaats op dat de bevolking genoeg gezond verstand aan de dag legt en de noodzaak van de maatregel inziet.

Kunnen we binnenkort zonder drinkwater zitten? Nee, zover zijn we volgens Jan Pauwels, woordvoerder van Schauvliege, nog lang niet. ‘Er is geen acuut waterprobleem’, zegt hij.’Er is dus zeker geen reden tot paniek, wel tot enige bezorgdheid. Watermaatschappijen komen namelijk in de problemen met hun aanbod aan drinkwater en moeten daardoor hun voorraden aanspreken.’ Het verbod is van onbepaalde duur, maar zodra het weer begint te regenen, wordt het opnieuw geëvalueerd en waarschijnlijk opgeheven.

Bron: Het Laatste Nieuws

Meer nieuws:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.