Home Lifestyle Dieren AHA: zo verwijder je op een veilige manier die akelige teken op...

AHA: zo verwijder je op een veilige manier die akelige teken op jouw huisdier

3. Gebruik nooit alcohol!

© Getty

Baasjes van honden en katten moeten in de lente en zomer altijd extra alert zijn voor teken die zich in de vacht van hun huisdiertje(s) verstoppen. De teek situeren is vaak al een hele klus, maar ze dan ook nog eens op een veilige manier verwijderen lijkt nog moeilijker, en vooral akeliger. Toch is dat helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Wij geven enkele do’s en dont’s!

Teken bij je hond, kat of konijn vermijden is bijna onmogelijk. De spinachtige insecten verstoppen zich vooral in gras en dat is jammer genoeg vaak de plaats waar jouw huisdiertjes zich helemaal kunnen uitleven. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je die teek op een veilige manier kan verwijderen!

1. Gebruik geen gewone pincet en knijp zeker niet met je vingers

Een teek is geen mee-eter die je zo maar kan uitduwen met je vingers of met een gewone pincet. Waarom je dat absoluut niet mag doen? Als je de teek zo verwijdert, bestaat de kans dat de pootjes of het hoofd van de teek in de huid blijven vastzitten. Die deeltjes kunnen later een infectie of ontsteking veroorzaken.

2. Schaf een speciale pincet aan

Hoe je die teek dan wel moet verwijderen? Er bestaan speciale pincetten waarmee je de teek volledig uit de huid van je dier kan trekken. Met het pincet draai je de teek uit de huid, waardoor er bijna nooit restjes achterblijven en je ze ook niet opnieuw kan laten vallen op je beestje.

3. Gebruik nooit of te nimmer alcohol

Natuurlijk klinkt het logisch om de huid van je huisdier te ontsmetten met een beetje alcohol voordat je de teek verwijdert, maar ook dat mag je niet doen. Die alcohol kan een braakneiging opwekken bij de teek en het wordt pas echt gevaarlijk als de teek haar maaginhoud dan ook werkelijk in de huid van je hond braakt.

4. Dubbelcheck

Controleer nadat je de teek verwijderd hebt of het kopje van de teek ook weg is. Als dat niet het geval is, kan dat kopje ontsteken en zal er een bultje op de huid van je dier te voelen zijn. Dat bultje zal na een tijdje gewoon vanzelf verdwijnen. Als ook dat niet het geval is, maak je best een afspraak bij je dierenarts.

5. En dan?

De teek plattrappen is geen goed idee, want ook dan kunnen de ziektekiemen vrijkomen. Ze doorspoelen is ook niet zo’n goede optie, maar wat je wel kan doen is ze tussen twee reepjes plakband plakken en ze bij het huisvuil gooien.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.