Home Lifestyle Venetië wil komaf maken met massatoerisme na de coronacrisis

Venetië wil komaf maken met massatoerisme na de coronacrisis

Er wordt over gedacht om een bezoekersaantal per dag vast te leggen.

Venetië
© Canmandawe via Unsplash

Venetië zal nooit meer hetzelfde zijn na de coronacrisis. De prachtige Italiaanse stad werd zwaar getroffen door de pandemie, maar ziet ook de voordelen ervan voor ondermeer de natuur. En dus heeft het besloten om in de toekomst definitief ‘nee’ te zeggen tegen het massatoerisme.

Een octopus, kwallen, krabben, scholen vissen, wulken en zeewier… De wateren van Venetië zijn nog nooit zo helder geweest en de magische flora en fauna waren nog nooit zo talrijk aanwezig. En dus besloot de burgemeester van de stad dat de coronacrisis voor een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Venetië zal zorgen.

Van het ene uiterste naar het andere

We moeten je wellicht niet vertellen dat door de lockdown de grote stromen toeristen die de stad overbevolkten, verdwenen zijn. ‘We zijn van het ene uiterste naar het andere gegaan’, vertelt Matteo Secchi van de vereniging Venessia aan France Info. ‘Een paar maanden geleden konden we elkaar amper passeren, nu is de stad verlaten’. En dus besloot Venetië om vanaf nu voor een zachtere economie te kiezen. Hoe ze dat gaan doen? Door mogelijk het bezoekersaantal per dag vast te leggen. ‘Ik denk dat het verhaal van die grote schepen in Venetië met de crisis wel afgelopen zal zijn. Het heeft geen zin meer om ze nog toe te laten’, voegt Secchi er nog aan toe.

Met de quarantaine kreeg de natuur de kans om opnieuw op adem te komen. ‘Niet alleen het verkeer en de vervuiling van de boten is afgenomen, maar ook het geluid, een andere vorm van vervuiling die veel levende organismen in de lagune verstoort’, legt Marco Sigovini, onderzoeker aan het Venice Institute of Marine Sciences (ISMAR-CNR) uit aan RTBF. Zo vonden onder andere kwallen en heel wat scholen vissen hun weg terug naar de wateren van Venetië.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘De fauna en flora van de lagune van Venetië zijn in feite veel diverser en interessanter dan je zou denken. Maar omdat het water over het algemeen troebel is, besteden we amper aandacht aan deze organismen’, legt Sigovini uit. Het valt nog af te wachten wat er zal gebeuren als reizen weer toegestaan is, maar het is onnodig om je te vertellen dat een dergelijke boost aan het ecosysteem ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om voor onze planeet te zorgen.

Lees ook: