Home Lifestyle Food VeggieChallenge – Dag 2: groentetaart met paddenstoelen en blauwschimmelkaas

VeggieChallenge – Dag 2: groentetaart met paddenstoelen en blauwschimmelkaas

Magic mushrooms!

veggiechallenge
© Yvon Yaspers

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijk op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Recept van de dag: groentetaart met paddenstoelen en blauwschimmelkaas.

Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Magic mushrooms

De Nederlandse tv-presentatrice en schrijfster Yvon Yaspers deelt in haar boek ‘De keukentafel van het Noorden’ haar favoriete Scandinavische recepten. De groentetaart met paddenstoelen en blauwschimmelkaas is daar eentje van. Het perfecte gerecht voor tijdens je VeggieChallenge als je het ons vraagt!

Wat heb je nodig?

  • 2 el koolzaadolie of andere plantaardige olie om te bakken
  • 1 rode ui, in achten
  • 300 g pastinaak of wortel, of half om half, in dunne plakjes 
  • 150 g knolselderij, in kleine blokjes
  • 200 g gemengde paddenstoelen, in stukken
  • 1 stuk bladerdeeg van ca. 30 x 30 cm
  • 6 eieren, geklutst
  • 50 ml slagroom of ongezoete sojaroom
  • 200 g blauwschimmelkaas
  • 1 tl tijmblaadjes
  • zout en peper

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor tot 190 °C.

2. Verhit 1 eetlepel van de koolzaadolie in een koekenpan en bak hierin de ui zachtjes aan. Voeg de pastinaak, wortel en knolselderij toe. Bestrooi met zout en peper en laat 20 minuten zachtjes stoven met het deksel op de pan.

3. Verhit de tweede eetlepel olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen 5 minuten aan tot het meeste vocht verdampt is. Bestrooi met zout en peper.

4. Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg. Bestrijk met een beetje van het geklutste ei. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Bedek het bladerdeeg met de groenten. Verdeel de paddenstoelen erover.

5. Meng de eieren en de slagroom en voeg zout en peper toe naar smaak. Giet dit mengsel over de groenten en paddenstoelen. Strooi de kaas en de tijmblaadjes erover.

6. Bak ongeveer 35 minuten in het midden van de oven tot de taart goudgeel en gaar is. Serveer warm. Lekker met een groene salade erbij.

Check hier onze andere vegetarische recepten.

Meer lekkers: