Home Lifestyle Body Mogen veganisten binnenkort geen avocado meer eten?

Mogen veganisten binnenkort geen avocado meer eten?

De plantaardige lekkernij zou volgens sommigen toch niet vegan zijn.

avocats vegan

Avocado is een populaire lekkernij bij veganisten omdat het plantaardig, voedzaam en lekker is. Maar of die geliefde vrucht nog lang op het menu van vegans zal staan, is momenteel onzeker. Een professor van The University of Oxford heeft er immers op gewezen dat avocado’s technisch gezien niet vegan zijn.

De voorwaarden waaraan voeding moet voldoen om als vegan bestempeld te worden, is dat het plantaardig is en dus geen dierlijke ingrediënten bevat, maar ook dat dieren niet belast worden bij de productie ervan. En vooral aan dat laatste schort het bij de avocado. Dominic Wilkinson, director of medical ethics aan The University of Oxford, roept veganisten op om zich af te vragen of ze avocado’s wel mogen – en vooral willen – eten. Ook andere vruchten en noten, waaronder amandelen, liggen volgens de expert onder vuur.

Hulp van bijen

Avocado’s groeien aan bomen en die bomen hebben de bestuiving nodig van bijen om vruchten te kunnen afwerpen. Wilkinson legt uit in The Times: ‘Bloemen en planten moeten bestuifd worden om fruit te kunnen maken. Amandelen zijn niet zelfbestuivend. Avocado’s kunnen aan zelfbestuiving doen, maar ze hebben de hulp van bijen nodig, omdat de mannelijke en vrouwelijke delen niet tegelijkertijd opengaan.’ Bijen die bloemen en planten bestuiven is iets wat normaal gezien organisch verloopt. Je zou daarom kunnen stellen dat er pas sprake is van uitbuiting zodra de mens zich ermee bemoeit. Veganisten eten doorgaans geen honing, omdat bijen in veel gevallen op onnatuurlijke wijze worden ingezet om zo veel mogelijk honing te produceren. En dat laatste is volgens Wilkinson ook het geval bij avocado’s.

Een onderzoek door de Amerikaanse National Public Radio volgde hoe duizenden bijenkorven in vrachtwagens werden geladen en naar Californië werden gebracht. 15 miljard bijen konden tijdens die verplaatsing drie dagen lang niet vliegen en werden daarna massaal gelost op de velden waar de avocado’s groeien. De meningen van experten zijn verdeeld. Volgens sommigen zorgt deze verplaatsing van de bijen voor onnodige stress en desoriëntatie. Volgens anderen is het onmogelijk om met zekerheid te stellen dat de beestjes effectief lijden onder de verplaatsing.

Geen avocado meer op het menu?

Of je nu al dan niet nog avocado wil eten, maak je dus als veganist vooral voor jezelf uit. ‘Vegans proberen zo weinig mogelijk beroep te doen op dieren’, legt Dominika Piasecka, woordvoerder van Plant Based News uit. ‘We zijn ons ervan bewust dat verschillende vormen van landbouw onrechtstreeks schade toebrengen aan dieren en daar kunnen we momenteel niet veel aan veranderen. Veganisten dragen sowieso intensief bij tot het verminderen van het dierenleed‘.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.