Home Lifestyle Body Fan van toast avocado en pizza? De wetenschap heeft er een verklaring...

Fan van toast avocado en pizza? De wetenschap heeft er een verklaring voor

Ben jij ook zo zot van de snacks?

Toast avocado
© Mariana Medvedeva via Unsplash

Bestel jij ook steevast toast avocado wanneer je met je vriendinnen gaat brunch? Wel, wetenschappers aan de universiteit van Yale zouden nu een bijzondere verklaring gevonden hebben waarom jij zo’n fan bent van de snack.

Voor het onderzoek werden de hersenscans van 206 personen bekeken terwijl die foto’s van allerlei lekkers bestudeerden. Een deel van die snacks bevatten voornamelijk vet, terwijl anderen dan weer vooral op koolhydraten gefocust waren of een combinatie van beiden hadden. Wat blijkt? De proefpersonen waren bereid het meest geld te besteden aan de snacks die zowel rijk waren aan vet als aan koolhydraten. En laat toast avocado daar nu een perfect voorbeeld van zijn.

Pizza en toast avocado

‘Onze associatie van voedingsmiddelen met hun voedingswaarde is geëvolueerd’, vertelt Dana Small, hoofdauteur van de studie, aan The Independent. ‘Het moderne leven verwart het brein.’ Want ja, onze voorouders hadden slechts te kiezen uit planten of rauw vlees en niet de luxueuze keuzes die wij nu kennen. Voedingsmiddelen die zowel vet als koolhydraten bevatten, bestaan eigenlijk niet uit een natuurlijke oorsprong. Het gaat meestal om verwerkte voedingsproducten als donuts en pizza.

Obesitas

Er is dus meer activiteit in het beloningscentrum van onze hersenen bij het zien van toast avocado of pizza bijvoorbeeld. ‘De studie toont ook aan dat wanneer beide voedingsstoffen gecombineerd worden, de hersenen de energetische waarde van het voedsel overschatten’, vult Small nog aan. En daar zit dus het gevaar voor obesitas… ‘Als het beloningscentrum overprikkeld raakt, kan dat het obesitasprobleem aanwakkeren’, klinkt het nog.

Lees ook: